Fillon komt het beste uit debat Franse presidentskandidaten

In Frankrijk hebben de twee overgebleven presidentskandidaten van rechts, Alain Juppé en François Fillon, vanavond opnieuw de degens gekruist in een debat op televisie. Binnen drie dagen, nu zondag, vindt de tweede ronde plaats van de voorverkiezingen van Les Républicains. Oud-president Nicolas Sarkozy viel na de eerste ronde af.
AFP or licensors
François Fillon (links) en Alain Juppé tijdens het debat.

François Fillon was de grote favoriet want hij had indruk gemaakt in het vorige debat en verrassend de eerste ronde gewonnen met 44%. Alain Juppé moest dus achterstand inhalen, want hij haalde maar 28%.

Fillon maakte tijdens het debat vanavond zijn favorietenrol waar: volgens een poll na het debat vond 71 procent van de conservatieve en centrum-rechtse kiezers dat Fillon het meest overtuigend was. Bij alle kiezers, onafgezien van hun politieke overtuiging, kreeg Fillon de steun van 57 procent.

"Radicale project"

Fillon verdedigde in het debat zijn "radicale" economische project. Hij beschuldigde zijn tegenstander Alain Juppé ervan "de dingen niet echt te willen veranderen".

"Het is waar dat mijn plan radicaler is, misschien moeilijker", zei Fillon, die premier was onder Sarkozy en in het verleden aangaf de Britse 'Iron Lady' Margaret Thatcher te bewonderen.

Tijdens het debat beschuldigde de 62-jarige Fillon journalisten er verschillende keren van karikaturen te maken van zijn voorstellen.

De 62-jarige politicus is de grote favoriet voor de tweede ronde van de voorverkiezingen binnen drie dagen. De kans is groot dat de winnaar van deze voorverkiezingen het tegen Marine Le Pen zal moeten opnemen in de tweede ronde van de presidentsverkiezingen van 2017, aangezien links niet erg sterk staat.

"Ons land staat dichtbij een opstand", zei Fillon over de opkomst van extreemrechts en het sociaal protest van het voorjaar tegen een hervorming van het arbeidsrecht.

Om daaraan te ontsnappen wil hij een "psychologische klik" creëren met een een herziening van onder meer de arbeidswetgeving, de pensioenen en investeringen. Zo wil hij "aan de Fransen maar ook aan de buitenwereld" tonen dat Frankrijk kan hervormen.

Zijn 71-jarige tegenstander Alain Juppé, die van 195 tot 1997 premier was, viel Fillon niet frontaal aan maar pleitte voor "diepgaande, geloofwaardige hervormingen (...) zonder brutaliteit".
Juppé uitte wel zijn bedenkingen bij de plannen van Fillon om de arbeidsduur van ambtenaren te verhogen. Fillon beschuldigde hem er daarop van de zaken niet echt te willen veranderen. "Hij wil ze verbeteren, maar ik ben er niet van overtuigd dat dat zal volstaan."