Francis Delpérée: "Ik ben geen lid van de Orde van Malta"

CDH-politicus Francis Delperée, die normaal gezien de voorzitter wordt van de Kazachgate-commissie, ontkent dat hij deel uitmaakt van de Orde van Malta. Dat deed hij in ons VRT-programma "Villa politica". Hij kreeg wel een onderscheiding van de Orde.

De Kazachgate beroert al enkele weken de politieke wereld. De Oezbeekse zakenman Patokh Chodiev zou erin geslaagd zijn de zogenoemde afkoopwet sneller door het parlement te krijgen met de hulp van de voormalige Senaatsvoorzitter Armand De Decker.

De Orde van Malta zou het eerste contact tussen Armand De Decker (MR) en de Franse president Nicolas Sarkozy gefaciliteerd hebben.

Gisteren keurden de meerderheidspartijen en de oppositie goed dat er een onderzoekscommissie wordt opgericht naar de Kazachgate. Francis Delpérée, Kamerlid voor de Franstalige partij CDH, zou voorzitter worden van die commissie. Maar recent doken geruchten op dat Delpérée lid zou zijn van de Orde van Malta.

"Ik ben géén ridder van de Orde van Malta", reageert Delpérée in "Villa politica". "Ik heb wel een onderscheiding van hen gekregen, maar ben geen lid. Ik heb ook een onderscheiding gekregen van het Legioen van de Eer (een belangrijke Franse onderscheiding), maar ben daarom geen Frans burger. Ik heb een onderscheiding gekregen van Griekenland maar ben daarom geen Griek."

Delperée stelt dat er geen gevaar is voor beïnvloeding van de onderzoekscommissie. Als er een spoor naar de Orde van Malta zou blijken uit de commissie, benadrukt hij dat de commissie dat spoor ook zal onderzoeken.

Hij voegt eraan toe dat we niet te snel mogen oordelen. "Ik heb ook de pers gelezen", zegt hij. "Maar het parlement is niet het gerecht. De pers en "Villa Politica" zijn dat ook niet."

"We kunnen gevaarlijke momenten verwachten"

Politicoloog Carl Devos blijft zich in "Villa Politica" wel de vraag stellen of Delpérée een geschikte voorzitter is. "CDH kiest wie ze aanwijzen als voorzitter. Maar als blijkt dat de rol van de Orde van Malta niet goed onderzocht is, gaan er altijd mensen zijn die zeggen: dat is omdat die Delpérée daar een decoratie gekregen heeft."

Volgens Devos kunnen we de volgende weken en maanden nog gevaarlijke momenten verwachten in de politiek. "Hoe dan ook zal deze onderzoekscommissie soms gevaarlijk zijn voor MR, voor Didier Reynders (MR), voor CD&V en misschien ook voor Open VLD."

De Orde van Malta

De Orde van Malta is een oude, katholieke organisatie. Ze werd omstreeks 1048 opgericht in Jeruzalem. De opdracht van de Orde is, zo stelt ze op haar website, "het geloof koesteren en beschermen" en "de armen en de zieken dienen in de naam van de Heer." De organisatie doet veel aan liefdadigheidswerk. De organisatie zou zo'n 13 500 leden tellen.