Half miljoen euro voor stukje authentieke Eiffeltoren

Veertien trappen van de oorspronkelijke Eiffeltoren zijn in Parijs geveild. Voor het 2,6 meter hoge deeltje "oud ijzer" van de originele toren is een half miljoen euro opgehoest.

Het gaat over trappen die ooit de tweede en derde verdieping van de beroemde toren met elkaar verbonden. De ijzeren trap werd in 1983 afgebroken en tot 24 aparte delen ontmanteld, om plaats te maken voor een lift.

Eén van die 24 onderdelen wordt op de eerste verdieping van het beroemde, uit 1889 stammende fallussymbool geëtaleerd. Drie andere delen van de trap bevinden zich in Parijse musea. De rest werd verkocht aan verzamelaars. Een van die verzamelaars wist zijn trappen dinsdagavond dus voor 523.800 euro te slijten, zowat het tienvoud van de geschatte waarde.