Kom op tegen Kanker investeert recordbedrag in kankeronderzoek

Kom op tegen Kanker maakt dit jaar ruim 16,7 miljoen euro vrij voor zestig nieuwe onderzoeksprojecten, het hoogste bedrag ooit. Dat is 7 miljoen euro meer dan vorig jaar. De ngo wil investeren in projecten die op korte termijn het leven van patiënten kunnen verbeteren.

De toelagen worden vanavond toegekend in de Ancienne Belgique in Brussel. "De geselecteerde projecten zijn patiëntgericht, in die zin dat ze op een relatief korte termijn een verbetering kunnen betekenen voor kankerpatiënten", laat de organisatie weten.

Concreet geeft Kom op tegen Kanker financiële steun aan 33 projecten, 23 doctoraatsonderzoeken en 4 postdoctoraten, die zes maanden tot vier jaar in beslag nemen. De ngo maakt daarvoor een bedrag van meer dan 16,7 miljoen euro vrij, 7 miljoen euro meer dan vorig jaar. Hoeveel ieder onderzoeksproject krijgt, hangt af van het aantal onderzoekers en de duur van het project. De bedragen variëren van 21.000 tot 990.000 euro.

Het grootste bedrag - 990.000 euro - wordt toegekend aan professor Zwi Berneman van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen. Hij voert al enkele jaren onderzoek naar een experimentele studie die nagaat of een nieuwe vorm van immuuntherapie de kans op herval bij leukemiepatiënten kan verkleinen. In 2012 en 2013 kon de studie ook al rekenen op financiële steun van Kom op tegen Kanker.