Meer dan 80 doden bij bomaanslag tegen sjiitische pelgrims in Irak

In Irak zijn minstens 80 doden gevallen bij een bomaanslag tegen sjiitische pelgrims. De aanslag vond plaats in Hilla, 100 kilometer ten zuiden van Bagdad en is opgeëist door IS. Er zijn ook zeker 20 gewonden.
Pelgrims op weg naar Karbala.

Een vrachtwagen vol explosieven ontplofte bij een tankstation en restaurant. Daar stonden zeker zeven bussen  die sjiitische pelgrims vervoerden die terugkwamen uit de stad Karbala na daar een religieus feest te hebben bijgewoond. Bij de slachtoffers zijn er ook Iraniërs en Bahreini's.

De aanslag is opgeëist door de terreurbeweging IS. Zij zegt dat er meer dan tweehonderd doden zijn. IS pleegt in Irak voortdurend aanslagen die overwegend sjiieten viseren.

Sinds oktober voert het Iraakse leger een grootscheeps offensief tegen het IS-bolwerk Mosul. Het wordt daarbij geholpen door Koerden en sjiitische milities.