Nieuw vredesakkoord ondertekend in Colombia

In de Colombiaanse hoofdstad Bogota hebben president Juan Manuel Santos en bevelhebber Rodrigo 'Timosjenko' Londoño van de linkse guerrillabeweging FARC vandaag een nieuw vredesakkoord ondertekend. Het verdrag moet volgende week nog goedgekeurd worden in het parlement.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.
FARC-leider "Timosjenko" tekent het akkoord.

Het oorspronkelijke vredesverdrag tussen beide partijen werd in oktober in een referendum door een nipte meerderheid van de bevolking verworpen.

Na die afwijzing is Santos opnieuw gaan onderhandelen en hij heeft een 50-tal concessies verkregen van de FARC. Zo komt er een verbod op buitenlandse rechters in de speciale tribunalen die de misdaden van de strijders moeten berechten, moeten de straffen voor die misdaden harder uitvallen dan voorzien, en belooft de FARC om de opbrengsten van drugshandel en andere misdaden op te geven. Voorts wordt de kas van de FARC aangesproken voor het schadeloos stellen van slachtoffers.

De tegenstanders van het akkoord, geleid door de nog steeds erg populaire vroegere president Alvaro Uribe, noemen de veranderingen aan het akkoord "kosmetisch". Ze dreigen ermee de zitting in het parlement, waar er een ruime meerderheid voor het vredesakkoord is, te boycotten en straatprotesten te organiseren. De tegenstanders willen gevangenisstraffen en strengere beperkingen op de politieke rechten van FARC-bevelhebbers die misdaden begaan hebben. Zowel de FARC als president Santos zeggen dat het huidige akkoord is het beste is voor Colombia dat mogelijk is. 

Voor zijn overleg met de FARC, die decennialang de overheid in Bogota heeft bestreden, werd president Santos dit jaar met de Nobelprijs voor de Vrede onderscheiden.

In de jarenlange strijd tussen regering, linkse rebellen en extreemrechtse paramilitairen zijn ruim 220.000 doden gevallen. De Belgische minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) heeft in een mededeling het Zuid-Amerikaanse land "gefeliciteerd" voor de ondertekening van het nieuwe vredesverdrag. "Dit akkoord zou definitief het einde moeten inluiden van het conflict met de FARC", aldus Reynders.

Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

President Juan Manuel Santos (links) en FARC-leider Rodrigo "Timosjenko" Londoño geven elkaar de hand na het ondertekenen van het nieuwe akkoord.