Parket in beroep tegen buitenvervolgingstelling Peter Gyselbrecht

Het parket van West-Vlaanderen afdeling Brugge heeft beroep aangetekend tegen de buitenvervolgingstelling van Peter Gyselbrecht in de zaak van de kasteelmoord. Het is nu de Kamer van Inbeschuldigingstelling die de knoop moet doorhakken.
Foto Kurt

De Brugse raadkamer heeft vanmorgen beslist om de zaak van de kasteelmoord voor assisen te brengen en Peter Gyselbrecht, de schoonbroer van de vermoorde Stijn Saelens, buiten vervolging te stellen.

Gyselbrecht heeft altijd volgehouden dat hij niets te maken heeft met de zaak. Het parket wilde hem echter wel vervolgen voor de moord, maar de raadkamer ziet te weinig aanwijzingen om hem te vervolgen. Het parket heeft tegen deze beslissing dus beroep aangetekend.

Lek

Peter Gyselbrecht werd deze week wel aangehouden, maar dat was omdat hij geheime informatie uit het onderzoek gelekt zou hebben naar de media: afgetapte telefoongesprekken waarin te horen is dat de familie Saelens contact zocht met het Brugse parket en magistraten. Omdat dergelijke informatie strafbaar is, riskeert Gyselbrecht hiervoor wel maximaal een jaar cel. Intussen heeft de onderzoeksrechter beslist dat hij wordt vrijgelaten. Het is niet duidelijk of hij voorwaarden heeft opgelegd.

Vader Gyselbrecht

Op 31 januari 2012 verdween Stijn Saelens uit zijn kasteel in Wingene. Het lichaam van de kasteelheer werd twee weken later teruggevonden in een bos in Maria-Aalter.

Al snel kwam zijn schoonvader André Gyselbrecht als mogelijke opdrachtgever in beeld. Bij het beramen van de feiten zou de dokter uit Ruiselede zijn vriend Pierre Serry als tussenpersoon hebben ingeschakeld. Volgens het parket speelde ook Peter Gyselbrecht een rol in de plannen om Stijn Saelens uit de weg te ruimen.