Raadkamer wil kasteelmoord voor assisen brengen

Het ziet ernaar uit dat een volksjury zal moeten beslissen over schuld of onschuld in het proces over de moord op Stijn Saelens. De raadkamer wil de zaak alleszins voor assisen brengen en niet door een correctionele rechtbank laten behandelen. Ze wil ook Peter Gyselbrecht buiten vervolging stellen.

Dat de raadkamer de zaak van de kasteelmoord voor assisen wil brengen is opmerkelijk. Het parket van West-Vlaanderen, afdeling Brugge wilde namelijk de vijf verdachten voor een gewone, correctionele rechtbank brengen. De verdediging stuurde daarentegen al een tijdlang aan op een proces voor het hof van assisen. Dat zou volgens hen een betere waarborg bieden op het oproepen van getuigen in de zaak. De Brugse raadkamer heeft hen nu gevolgd en wil het lot van vier verdachten in de handen van een volksjury leggen. Het parket kan nog in beroep gaan tegen de beslissing van de raadkamer.

De vijfde verdachte, Peter Gyselbrecht, de schoonbroer van Saelens, wil de raadkamer namelijk buiten vervolging stellen. Gyselbrecht heeft altijd volgehouden dat hij niets te maken heeft met de zaak. Het parket wilde hem echter wel vervolgen voor de moord, maar de raadkamer ziet te weinig aanwijzingen om hem te vervolgen en wil hem dus buiten vervolging stellen. Maar net als tegen de beslissing om de hele zaak voor assisen te brengen kan het parket ook tegen deze beslissing in beroep gaan.

Peter Gyselbrecht werd deze week wel aangehouden, maar dat was omdat hij geheime informatie uit het onderzoek gelekt zou hebben naar de media: afgetapte telefoongesprekken waarin te horen is dat de familie Saelens contact zocht met het Brugse parket en magistraten. Omdat dergelijke informatie strafbaar is, riskeert Gyselbrecht hiervoor wel maximaal een jaar cel.

Foto Kurt

Advocaat van vader Gyselbrecht opgelucht

De advocaat van André Gyselbrecht, Johan Plateau, reageert opgelucht. "Ik ben zeer opgelucht en tegelijk heel blij voor Peter Gyselbrecht", reageert hij.

"U weet dat ik een groot voorstander ben van het assisenhof, en zeker in deze zaak", zegt hij. "Het is al een belangrijke eerste stap dat het parket eens niet krijgt wat ze willen. Het is de eerste stap naar een eerlijk, transparant en grondig proces voor het hof van assisen."

Tot vorige week nam meester Platteau ook de verdediging van Peter Gyselbrecht op zich. "Ik ben ook heel blij dat voor die jongen de miserie stopt, dat hij eindelijk kan verdergaan met zijn leven."

Waarom niet voor gewone rechters?

Als het parket de zaak voor een gewone rechtbank wilde brengen, waarom wil de raadkamer de zaak dan toch voor een volksjury brengen? Wel, het parket moest kunnen argumenteren kunnen argumenteren dat er verzachtende omstandigheden zijn, waardoor de verdachten geen levenslang riskeren. Want alleen een assisenjury kan die straf opleggen.

Maar de verzachtende omstandigheden die het parket aanhaalde, dat de verdachten geen zware veroordelingen op hun kerfstok hebben, volstonden niet voor de raadkamer. En dus vond men dat er geen reden was om er een gewoon proces, met beroepsrechters, van te maken.