Regering breidt tax shelter-regeling uit naar podiumkunsten

De federale ministerraad heeft het voorontwerp van wet van minister van Financiën Johan Van Overtveldt goedgekeurd. De investeerders in podium- en theaterproducties zullen in de toekomst ook van een vrijstelling van belastingen kunnen gebruik maken. Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz juicht de beslissing van de regering Michel toe.

De federale ministerraad heeft het voorontwerp van de wet over de uitbreiding van de tax shelter regeling voor de audiovisuele sector naar de podium- en theaterkunsten goedgekeurd.

Het voorstel van minister van Financiën Johan Van Overtveldt geeft investeerders in producties van podium- en theaterkunsten de kans om vrijgesteld te worden van belastingen.

"Dankzij de uitbreiding van de tax shelter zullen producenten van podiumkunsten gemakkelijker toegang krijgen tot privé-investeerders. Die extra financiële middelen zullen de mogelijkheden en internationale reputatie van deze creatieve sector ongetwijfeld ten goede komen", aldus Van Overtveldt.

Vlaams minister van Cultuur juicht beslissing toe

Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz reageert opgetogen op de beslissing van de federale ministerraad. Hij verwacht dat de eerste dossiers voor de tax shelter voor podiumkunsten in de loop van 2017 ingediend kunnen worden.

"Dankzij de uitbreiding van de tax shelter naar de podiumkunsten zullen de Belgische productiehuizen die voornamelijk bezig zijn met het ontwikkelen van een Europees podiumwerk een aanvullende financieringsbron kunnen aanboren", zegt Gatz. "En voor de investeerder is de tax shelter een voordelig beleggingsinstrument."

Voor de Vlaamse audiovisuele sector is de tax shelter regeling een succes, volgens de minister. "Sinds 2003 hebben al 448 Vlaamse films en series door het systeem extra ondersteuning gekregen. Voor elke geïnvesteerde euro krijgt de overheid 1,21 euro terug, meldt een studie van Deloitte een aantel jaren geleden."

Meest gelezen