Steeds meer druk op Clinton om hertelling te eisen na mogelijke hacking

De druk uit progressieve hoek op Hillary Clinton om een hertelling te eisen in verschillende strijdstaten neemt toe, maar voorlopig blijft het stil bij de Democrate en haar entourage. Haar groene collega Jill Stein zamelt intussen geld in om een hertelling in strijdstaten Wisconsin, Michigan en Pennsylvania te financieren.

Vanuit progressieve hoek klinkt de vraag steeds luider aan het Clinton-kamp om een hertelling van de stemmen te eisen. De tijd tikt, want morgen is de deadline al voor Wisconsin. Volgende week maandag en woensdag zijn de deadlines voor respectievelijk Pennsylvania en Michigan. Zowel vanuit het Clinton-kamp als vanuit het kamp van president-elect Donald Trump is het ijzig stil.

Het was in veel plaatsen erg nipt tussen Clinton en Trump. Hoewel de Democrate uiteindelijk bijna 2 miljoen meer stemmen haalde dan Trump, wordt de Republikein president omdat hij 290 kiesmannen in de wacht sleept tegenover 232 voor Clinton. Verschillende technologie-experts hebben de afgelopen dagen aan de alarmbel getrokken, omdat ze vrezen dat de verkiezingen zijn gemanipuleerd

Zo zou Clinton 7 procent minder stemmen hebben gekregen in counties waar elektronisch werd gestemd, wat erop zou kunnen wijzen dat de computersystemen werden gehackt. Dit patroon moet worden onderworpen aan een onafhankelijk onderzoek, aldus de wetenschappers. J. Alex Halderman, een van de experts, onderlijnt overigens dat er geen bewijzen zijn van manipulatie, maar dat de hertelling het best toch gebeurt om die mogelijkheid te elimineren.

"De presidentskandidaten moeten daarom nu actie ondernemen om een hertelling aan te vragen", schrijft Halderman in een blogpost waarin hij ook hekelt dat er in veel staten geen of nauwelijks mechanismen zijn voorzien om manipulatie te voorkomen. "Bovendien moeten de kandidaten zelf op heel korte tijd na de verkiezingen al aangeven dat ze een hertelling willen én moet de kandidaat in kwestie dat zelf financieren." Dat laatste is geen sinecure, want de kostprijs loopt gemakkelijk op tot enkele miljoenen dollar.

Bijna voldoende geld ingezameld

De groene presidentskandidaat Jill Stein heeft intussen een crowdfundingcampagne gestart om geld in te zamelen om in de drie gecontesteerde strijdstaten alvast een hertelling te eisen. Voor de procedure op zich heeft ze naar eigen zeggen 2,5 miljoen dollar nodig. Een bedrag dat ze volgens de teller op haar website intussen heeft binnengehaald. Toch is de hertelling nog niet zeker, want bovenop de 2,5 miljoen komen nog ettelijke miljoenen juridische kosten.

Ondanks de hoge kostprijs hamert Stein op het belang van de hertelling. "Na een pijnlijke en ontzettend verdelende presidentsverkiezing vragen veel Amerikanen zich af of de verkiezingsresultaten wel betrouwbaar zijn", zegt ze in een persbericht. "We hebben recht op betrouwbare verkiezingen. Daarom moeten de onverwachte resultaten van deze stembusgang en gerapporteerde onregelmatigheden grondig worden onderzocht."