Toestel te rap kapot? Meld het aan Test-Aankoop

Kent u het fenomeen? Net wanneer de garantietermijn van drie jaar verstreken is, laat uw broodrooster het afweten. Het is geen toeval. Steeds meer mensen klagen over die zogenoemde vervroegde veroudering en ook Test-Aankoop wil de praktijk nu tegengaan met haar campagne "Te vroeg kapot", een actie in samenwerking met de minister van Consumentenzaken en de regionale ministers van Leefmilieu.

Fabrikanten vandaag maken geen toestellen meer voor de eeuwigheid. Terwijl onze grootouders en ouders hun toestellen decennialang konden gebruiken, overleven recentere toestellen vaak maar net de garantietermijn. Het vervelende daarbij is dat een herstelling vaak duurder is dan een nieuw toestel.

"Bij vervroegde veroudering is er vaak sprake van minderwaardig materiaal. Er worden geen herstelonderdelen aangeboden of die zijn te duur", stelt Simon November van Test-Aankoop. Om de praktijk te kunnen onderzoeken, vraagt de consumentenorganisatie gebruikers om toestellen die te snel kapot gaan te melden op de website terapkapot.be. "Op die manier kunnen we gerichter testen en kunnen we fabrikanten bewust maken. Dat is beter voor de portemonnee en beter voor het milieu."

"Weg met de wegwerpeconomie"

De campagne krijgt de steun van federaal minister van Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V) en zijn partijgenote, Vlaams minister voor Milieu Joke Schauvliege.

"Kunstmatige veroudering is een belangrijk beleidspunt omdat we weg moeten van de wegwerpeconomie", stelt Peeters. "Elk initiatief is welkom om te komen tot een duurzaam gebruik van producten en dat in grote transparantie voor de consument."