UZ Gent verantwoordelijk voor dood 14-jarige anorexiapatiënte?

Het UZ Gent is volgens het Openbaar Ministerie verantwoordelijk voor de dood van een 14-jarige anorexiapatiënte. Dat schrijft Het Laatste Nieuws. Het meisje stierf in 2011 door een verkeerd geplaatste voedingssonde na een doodsstrijd van 10 dagen. Het Openbaar Ministerie eist een boete van het UZ, maar het ziekenhuis beweert "veilig en goed georganiseerd" te zijn.

Volgens het Openbaar Ministerie ligt de fout in deze bij de slechte organisatie van het UZ Gent. Begin mei 2011 werd het meisje door een vertrouwensarts doorverwezen naar het UZ. Daar besliste een dokter-stagiair om een voedingssonde te plaatsen. De sonde belandde echter niet in de maag van het meisje, maar in haar linkerlong, waardoor ze langzaam maar zeker stikte. Ze overleed uiteindelijk 10 dagen later.

Zowel de verpleegster die die bewuste avond aanwezig was, als de dokter van wacht toen én het UZ moeten zich voor de rechtbank verantwoorden voor de dood van het meisje. Het Openbaar Ministerie verwijt het ziekenhuis structurele nalatigheid. De bewuste nacht zou er onvoldoende personeel aanwezig zijn geweest op de dienst. De dokter van wacht was een stagiaire van 25 die tegelijk nog 3 pediatrische diensten draaiende moest houden, en dat 24 uur lang.

"UZ is veilig én goed georganiseerd"

Het UZ ontkent de structurele problemen in haar werking en gaat voor de vrijspraak. Volgens hen was er die avond wel degelijk meer ervaren personeel aanwezig in het ziekenhuis, dat makkelijk opgeroepen kon worden. "Het staat buiten kijf dat het UZ Gent een veilig en goed georganiseerd ziekenhuis is, met gekwalificeerd, hoogopgeleid en gedreven personeel", zegt woordvoerster Emelien Werbrouck van het UZ.

De nabestaanden van het meisje eisen 20.000 euro schadevergoeding van het UZ Gent. Over drie weken doet de rechter uitspraak.