vzw Zijn: "Elke drie dagen sterft in ons land iemand door partnergeweld"

Om de 3 dagen sterft er in ons land iemand aan de gevolgen van partnergeweld. Dat heeft de Beweging tegen Geweld - vzw Zijn gemeld naar aanleiding van de Internationale Dag tegen het Geweld op Vrouwen. Uit een studie van het Instituut voor Gelijkheid van Mannen en Vrouwen blijkt bovendien dat 1 op de 4 slachtoffers geen hulp zoekt.
Protest tegen geweld tegen vrouwen.

Maar liefst 1 op de 7 gezinnen krijgt volgens de Beweging tegen Geweld te maken met met familiaal geweld. Uit onderzoek blijkt bovendien dat slachtoffers gemiddeld slechts na 35 incidenten aangifte doen bij de politie. Dat betekent dat ze gemiddeld 2 jaar lang in een gewelddadige relatie zitten vooraleer ze durven hulp te zoeken.

Daarom lanceert de vzw Zijn met de steun van de Vlaamse overheid een campagne, onder de noemer #KIJKNIETWEG. De Beweging wil zo de taboe die bestaat rond partnergeweld, doorbreken. "We doen liever alsof het niet bestaat", zegt Koen Dedoncker van de vzw Zijn. "Maar zo komen gezinnen die ermee te maken krijgen, in een spiraal van geweld terecht die steeds erger wordt.  Er moet vroeger worden ingegrepen."

(Lees verder onder video)

Slachtoffers zoeken geen hulp

Uit een studie van het Instituut voor Gelijkheid van Mannen en Vrouwen blijkt dan weer dat 1 op de 4 slachtoffers van familiaal geweld geen hulp zoekt. “Het blijkt nog steeds moeilijk voor slachtoffers om het taboe op intrafamiliaal geweld te doorbreken", zegt ook Liesbet Stevens, adjunct-directeur van het Instituut.

Als slachtoffers wel hulp zoeken, is dat meestal bij familie en vrienden, in plaats van bij formele diensten, zoals een ziekenhuis of de politie. Uit de studie blijkt echter dat slachtoffers van familiaal geweld vaak niet kunnen rekenen op een sterk sociaal netwerk. "De uitdaging ligt bij de gezondheidszorg om dit soort problemen bespreekbaar te maken", benadrukt Stevens.

18 verkrachtingen per dag

Ook het Waals Instituut voor Statistiek (IWEPS) heeft naar aanleiding van de Internationale Dag tegen Geweld op Vrouwen opvallende cijfers gepubliceerd. Uit hun berekeningen blijkt dat in Wallonië dagelijks gemiddeld 18 vrouwen zouden worden misbruikt. Het IWEPS becijferde die resultaten op basis van een statistische berekeningen.

De Waalse politie krijgt namelijk jaarlijks 1032 klachten binnen rond verkrachting. Dat zijn er gemiddeld 3 per dag. Uit internationaal onderzoek van Amnesty International en vzw SOS VIOL blijkt echter dat slechts 16 procent van de vrouwen die geconfronteerd worden met seksueel geweld aangifte doen. Op die manier komt het Instituut tot het cijfer van 18 per dag. Het IWESP geeft zelf aan dat de cijfers beperkingen hebben, maar wil "het fenomeen van het geweld tegen vrouwen onder de aandacht brengen."

Iedereen die vragen heeft over geweld, misbruik en kindermishandeling kan terecht op het gratis nummer 1712.

Meest gelezen