"Verijdelde aanslag was gepland op 1 december in Parijse regio"

De verdachten die afgelopen weekend in twee Franse steden werden opgepakt, omdat ze een aanslag beraamden, kregen hun orders van terreurgroep IS. De aanval zou hebben plaatsgevonden op 1 december, volgende week donderdag dus, in de "Parijse regio".
AFP or licensors

Vorig weekend, in de nacht van zaterdag op zondag, viel de Franse politie binnen bij zeven verdachten in Marseille en Straatsburg. Later werden er vijf van hen aangehouden. Ze hadden plannen gemaakt om een aanslag te plegen. Nu heeft de Franse procureur François Molins meer details vrijgegeven over de zaak.

De nieuwe gegevens maken duidelijk hoe concreet de plannen waren. De aanslag zou volgende week zijn gebeurd, op donderdag 1 december. In de huizen van de verdachten werden verschillende automatische wapens gevonden en munitie.

Over de opdrachtgever van de geplande aanslagen bestaat weinig twijfel. In de verblijfplaats van minstens één verdachte werden documenten gevonden gelieerd aan IS. De Parijse procureur wees er ook op dat de verdachten hun orders kregen vanuit de regio Irak-Syrië, via versleutelde berichten.

De procureur gaf ook nog wat details vrij over de vijf verdachten. Het gaat om vier Fransen en een Marokkaan. Vier van hen zouden al lang vrienden zijn geweest. Een van hen werkte in een school.