Beke over Kazachgate: "Onze ministers waren niet op de hoogte van zaak-Chodiev"

CD&V is voor volledige transparantie in de onderzoekscommissie naar de Kazachgate. Dat heeft voorzitter Wouter Beke gezegd in de aanloop naar het Nieuwe Wij-congres, dat de partij dit weekend georganiseerd. "Onze mandatarissen hadden geen idee dat er achter de politieke behandeling van de afkoopwet, de zaak-Chodiev schuilde", zei hij in "De ochtend" op Radio 1.

"We discussiëren in het parlement eigenlijk al jaren over de vraag of de minnelijke schikking een aanvaardbaar figuur is om te zorgen dat we minder druk leggen op de werking van justitie", verklaart Beke de achtergrond van het schandaal. "Maar wat er nu in de media komt, doet de wenkbrauwen fronsen. Dat moet ten gronde worden onderzocht."

Ook toenmalige CD&V-ministers van Justitie en Buitenlandse Zaken, Stefaan De Clerck en Steven Vanackere, zullen waarschijnlijk worden gehoord in de parlementaire onderzoekscommissie. Volgens de gelekte mail van Etienne des Rosaies, de oud-adviseur van Nicolas Sarkozy, zouden beide ministers namelijk door Armand De Decker (MR) zijn gecontacteerd in verband met de zaak-Chodiev. De Clerck bevestigde dat hij indertijd is benaderd De Decker. Vanackere daarentegen ontkende ooit te zijn aangesproken door de voormalige Senaatsvoorzitter.

"Onze mensen waren absoluut niet op de hoogte dat er achter de politieke behandeling van de afkoopwet ook een andere trein zat", benadrukte Beke in "De ochtend". "Absolute transparantie is voor ons dan ook geen enkel probleem."

Wat Wouter Beke nog zei over...

...Kris Peeters: "Het is niet op vraag van mij, maar op vraag van de afdeling van Antwerpen dat Kris als kapitein van de ploeg is aangeduid."

...de gemeenteraadsverkiezingen: "Op het congres dit weekend staan ook lokale thema's centraal. Het moet onze ambitie zijn om de grootste partij te blijven op lokaal niveau."

...het Wij-congres: "Wij willen het komende weekend een debat voeren over onze thema's voor de toekomst. Wij zijn geen one issue-partij, maar hebben een brede visie op de samenleving. We gaan op zoek naar antwoorden op fundamentele vragen, zoals de betaalbaarheid van pensioenen, het veilig stellen van de sociale zekerheid, de klimaatuitdagingen en het veiligheidsgevoel in onze samenleving."