Erdogan dreigt ermee grenzen met Europa wagenwijd open te zetten

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft verbolgen gereageerd op de niet-bindende oproep van het Europees Parlement om de toetredingsgesprekken met Turkije te bevriezen. Hij beschuldigt Europa van oneerlijkheid en verraad, en dreigt ermee om de grenspoorten naar Europa weer wagenwijd open te zetten.

Het Europees Parlement keurde gisteren met een verpletterende meerderheid een voorstel tot resolutie goed om de onderhandelingen met Turkije tijdelijk te bevriezen. Het voorstel is niet-bindend, maar de parlementsleden vragen de Europese Commissie en de Europese lidstaten om eenzelfde signaal te geven.

Het Europees Parlement wou met de resolutie enkele nijpende Turkse pijnpunten aankaarten: de noodtoestand die sinds de couppoging van kracht is, het gebrek aan rechtsstaat en het fnuiken van de mensenrechten. Zolang Ankara die problemen niet aanpakt, kunnen de onderhandelingen niet worden hervat, vinden de parlementsleden.

Dreigende taal

De Turkse leider is allerminst opgezet met die politieke tik vanuit het Europees Parlement, zo bleek vandaag. "Wij zijn wel degenen die 3 tot 3,5 miljoen mensen te eten geven in dit land. Jullie hebben jullie beloften verbroken. Als jullie nog een stap verder gaan, dan zal de grensovergang naar Bulgarije opengaan", zei Erdogan in onverholen dreigende taal.

Turkije en de Europese Unie bereikten in maart van dit jaar een akkoord waarbij Turkije de niet aflatende stroom van migranten die vanuit Turkije per boot naar Griekenland reizen, zou tegenhouden. In ruil daarvoor werden de onderhandelingen over de Turkse toetreding tot de Europese Unie opgedreven, krijgt Turkije geld van Europa voor de opvang van Syrische vluchtelingen in Turkije en vervalt de visaplicht voor Turkse staatsburgers die naar Europa reizen. Vorig jaar reisden meer dan een miljoen vluchtelingen en migranten via Turkije naar Europa.