Francken: "Hebben we een meerderheid met Vlaams Belang, dan zullen we dat beoordelen"

Staatssecretaris Theo Francken (N-VA) sluit niet uit dat de N-VA ooit op stedelijk niveau een coalitie zou vormen met Vlaams Belang. "Als we in een virtueel verhaal samen met Vlaams Belang een meerderheid hebben in een grote stad, dan zal dat op dat moment bekeken en beoordeeld worden", zei hij in "De afspraak op vrijdag". Of dat in Antwerpen zou kunnen? "Niet met Dewinter."

Theo Francken is klaar en duidelijk: zijn partij is geen voorstander van het cordon sanitaire als concept. "Daar zijn we heel duidelijk over." Maar of dat betekent dat de N-VA ooit daadwerkelijk met Vlaams Belang in een coalitie zou stappen, daar is de partij tot nog toe minder duidelijk over geweest.

In "De afspraak op vrijdag" veegde Francken die volgens hem weliswaar "hypothetische vraag" en "theoretische discussie" echter niet volledig van tafel: "In een virtueel verhaal waarbij we samen met Vlaams Belang een meerderheid hebben in een grote stad, dan zal dat op dat moment bekeken en beoordeeld worden", zei de staatssecretaris.

Francken wijst er op dat zijn partij in de eerste plaats haar programma wil uitvoeren, "onder andere inzake migratie". En dus moet Vlaams Belang op het programma beoordeeld worden, en niet op het feit dat het Vlaams Belang is, vindt het N-VA-kopstuk. Al beklemtoont hij nog eens het hypothetische karakter van de discussie: "Dit heeft zich in nog geen enkele stad voorgedaan."

"De Wever gaat niet in zee met Dewinter"

Mocht het zich in de toekomst wel voordoen, dan zou dat bijvoorbeeld in Antwerpen kunnen zijn. Francken benadrukt echter dat in dat geval de kans op een coalitie tussen de N-VA en Vlaams Belang zowat onbestaande is.

De figuur van Dewinter is daar namelijk het grote struikelblok: "Bart De Wever heeft al heel vaak zijn absolute reserve tegen de figuur van Filip Dewinter uitgesproken. Als we in Antwerpen een meerderheid hebben met Vlaams Belang, dan lijkt mij het moeilijk dat Bart De Wever met Filip Dewinter in zee gaat."

Bekijk het fragment uit "De afspraak op vrijdag"