Franse cineast Claude Lelouch geridderd in Brussel

De Franse regisseur Claude Lelouch is tot Commandeur in de Kroonorde benoemd. De cineast van onder meer "Un homme et une femme" en "Les uns et les autres" werd door minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine gelauwerd. Het ereteken wordt door koning Filip toegekend op voorstel van minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders. Reynders is momenteel in Madagascar op de top van de Francofonie.

De 79-jarige Franse regisseur en filmproducent Claude Lelouch is benoemd tot Commandeur in de Kroonorde. Minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine reikte het ereteken uit in het Egmontpaleis.

Claude Lelouch heeft tijdens zijn carrière meer dan vijftig langspeelfilms geregisseerd. Hij is bekend van onder meer "Un homme et une femme", "Le voyou", "Les misérables" en "Les uns et les autres".

"Un homme et une femme" uit 1969 was zijn grote doorbraak. De film werd bekroond met de Gouden Palm op het Filmfestival van Cannes en won twee Oscars: de Oscar voor beste niet-Engelstalige film en de Oscar voor beste originele scenario.

"België ligt me nauw aan het hart"

Claude Lelouch werd tijdens de ceremonie vergezeld door zijn familie en enkele vrienden uit de showbizz. De actrice Elsa Zylberstein, de acteur Jean Dujardin, de zangeres Liane Foly, de zanger Salvatore Adamo en de Amerikaanse ambassadrice Denise Campbell Bauer woonden het event bij in het Egmontpaleis.

"België ligt me nauw aan het hart. Ik voel me niet in het buitenland wanneer ik naar hier kom", zei Lelouch in zijn dankwoord.

Minister van Pensioenen Bacquelaine sprak vol lof over Lelouch. "U maakt deel uit van het pantheon van de cinema. Wij eren vandaag een weergaloos observator van het leven", klonk het.

Claude Lelouch treedt met de onderscheiding in de voetsporen van onder anderen Charles Aznavour, Annie Cordy, Hergé, Philippe Geluck en Steven Spielberg.

Meest gelezen