Hoeveel betaalde Oezbeekse zakenman Chodiev echt?

De tot Belg genaturaliseerde Oezbeekse zakenman Patokh Chodiev en zijn zes zakenpartners betaalden in 2011 niet 23 maar nog geen 4 miljoen euro voor het afkopen van hun gerechtelijke problemen. Dat stelt Groen-Kamerlid Stefaan Van Hecke die de schikking samen met De Standaard kon inkijken. Vorige week raakte al bekend dat MR-politicus Armand Dedecker op vraag van Chodiev bemiddeld zou hebben om de afkoopwet versneld in te voeren.
RIA Novosti

"Wanneer er zo'n proces wordt afgekocht, wordt een globale som afgesproken. Een deel daarvan gaat naar de belastingen, omdat er vaak belastingen niet betaald zijn geweest. Een ander deel is de strafrechtelijke boete en die was in deze zaak 3,5 miljoen euro voor de zeven beklaagden samen", stelt Van Hecke. "Mijnheer Chodiev zelf  heeft dus 525.000 euro betaald als geldboete en dat is natuurlijk heel heel weinig."

Toenmalig minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD) verklaarde in 2012 in de Kamer dat Chodiev en zijn zes zakenpartners ruim 22 miljoen betaald euro betaald hadden. Algemeen werd aangenomen dat dat het bedrag van de minnelijke schikking was.

Waarschijnlijk werd toen echter verwezen naar het bedrag aan ontdoken belastingen dat de zakenlui daarvoor al aan de fiscus hadden terugbetaald.

Betaalde Chodiev te weinig?

Op basis van deze informatie zou je kunnen stellen dat Chodiev en co. te weinig betaalden. Maar het is moeilijk om dat op dit ogenblik vast te stellen, zegt professor fiscaal recht Michel Maus.

"Het hangt af van de situatie: een minnelijke schikking voor fiscale fraude kan maar worden toegestaan als eerst de ontdoken belasting wordt geregulariseerd. Dat is in dit geval gebeurd: er zou enkele jaren geleden bijna 23 miljoen euro aan de fiscus betaald zijn en daarbovenop hebben alle beklaagden samen een minnelijke schikking betaald van 3,5 miljoen euro."

"Als zou blijken dat er bij de fiscus geen sanctie werd betaald, maar alleen de belastingen zijn betaald, dan is de zaak Chodiev inderdaad met bradeerprijzen afgehandeld. Omgerekend zou er dan maar 15 procent van de ontdoken belastingen betaald zijn terwijl het gebruik is dat er 60 procent betaald wordt."

"Maar de kans is groot dat Chodiev niet alleen een minnelijke schikking bij het parket, maar ook een administratieve sanctie aan de fiscus heeft moeten betalen. Als je die twee combineert, dan kom je aan om en bij de 60 procent van de ontdoken belastingen. In dat geval is hij wel behandeld zoals om het even welke fraudeur."

Voorkeursbehandeling

Om te weten of Chodiev, de op één na rijkste Belg, een voorkeursbehandeling kreeg, moeten we dus weten hoe het bedrag van die bijna 23 miljoen euro is samengesteld, stelt Maus.

"Indien het puur gaat om de bedrag van de belasting dan is hij er met minnelijke schikking van 3,5 miljoen euro inderdaad zeer goedkoop vanaf gekomen. Maar als onder de term van ontdoken belasting ook al de belastingverhoging wordt bedoeld dan is hij al gesanctioneerd door de fiscus en dat moeten we uiteraard dan ook in rekening brengen bij de beoordeling van dit dossier."