Kris Peeters wil met mystery calls discriminatie aanpakken

Federaal minister van Werk Kris Peeters (CD&V) wil laten onderzoeken in welke mate mystery calls kunnen worden ingevoerd om discriminatie op de arbeidsmarkt aan te pakken. "Ik zal er alles aan doen om dat mogelijk te maken, liefst in een consensus met de sociale partners en als dat niet kan binnen de politiek." Makkelijk zal dat niet worden, want zijn Vlaamse coalitiepartners N-VA en Open VLD zijn tegen.

Vandaag maakt enkel de dienstenchequesector gebruik van mystery calls, waarbij via anonieme telefoontjes wordt nagegaan of werkgevers sollicitanten van allochtone origine discrimineren.

Vorig jaar werd in het parlement een resolutie over discriminatie op de arbeidsmarkt goedgekeurd die de nadruk legt op zelfregulering voor alle sectoren.

Peeters wil die zelfregulering aanmoedigen, maar ook een stok achter de deur houden voor die sectoren die nu nog volledig achterblijven. Hij wil de arbeidsinspectie en het gelijkekansencentrum Unia laten onderzoeken of de overheid op termijn zelf mystery calls kan uitvoeren om discriminatie op te sporen.

"Ik wil met de nodige omzichtigheid vooruitgang proberen te forceren. Discriminatie op de arbeidsmarkt is een ernstig probleem dat door iedereen moet worden aangepakt. (...) Elk initiatief dat de sociale partners kan stimuleren om dat probleem aan te pakken, is waardevol", aldus Peeters.

"Ik weet hoe gevoelig mystery calls liggen, omdat men vrij snel aan een heksenjacht denkt, maar dat is zeker niet de bedoeling. We moeten met zijn allen de discriminatie op de arbeidsmarkt aanpakken en ik zal er alles aan doen om dat mogelijk te maken, liefst in een consensus met de sociale partners en als dat niet kan binnen de politiek."

Dat laatste zal niet eenvoudig zijn. Peeters staat in de meerderheid redelijk alleen met zijn pleidooi voor mystery calls. Coalitiepartners Open VLD en N-VA zijn radicaal tegen.