Open VLD wil niet weten van mystery calls: "Eerst zelfregulering de kans geven"

Regeringspartners Open VLD en N-VA reageren verbaasd op het nieuws dat minister van Werk Peeters vanuit de overheid mystery calls wil laten organiseren. "We moeten ons houden aan wat er in de resolutie staat. Eerst moeten alle sectoren de kans krijgen om zichzelf te reguleren", zegt Vincent Van Quickenborne (Open VLD).

De regeringspartijen ondertekenden vorig jaar in het parlement de resolutie over discriminatie op de arbeidsmarkt. De nadruk in het voorstel ligt op zelfregulering voor alle sectoren.

De N-VA en Open VLD begrijpen niet waarom Peeters nu toch de mystery calls wil doorvoeren. Open VLD-Kamerlid en burgemeester van Kortrijk Vincent Van Quickenborne vindt dat de verschillende sectoren eerst de kans moeten krijgen om zichzelf te reguleren. Dan pas kan er worden gepraat over de mystery calls, vindt hij.

"Ik denk dat we ons goed moeten houden aan wat er in de resolutie staat. Ook Zuhal Demir (N-VA, redactie) is ermee akkoord om die mystery calls als allerlaatste middel, als stok achter de deur te gebruiken. Ook zij zegt: "Begin niet met mystery calls, geef de sectoren de kans om zelfregulering uit te voeren, zoals trouwens de uitzendsector al doet vandaag". En met succes. Laat ons dat model ook gebruiken voor de andere sectoren."

De N-VA-Kamerlid Zuhal Demir spoorde Peeters intussen vanmorgen via Twitter aan om eindelijk werk te maken van de maatregelen tegen discriminatie.