Seksueel misbruik in het voetbal houdt Groot-Brittannië in de ban

Verschillende gewezen Britse profvoetballers hebben in een interview op de BBC verteld als jeugdspeler misbruikt te zijn door hun coach. Voormalig Tottenham-speler Paul Stewart denkt dat er in totaal honderden kinderen misbruikt kunnen zijn. Het schandaal beroert al een week het land.

Een pedofilieschandaal in de voetbalwereld veroorzaakt heel wat ophef in Groot-Brittannië. Vandaag vertelden vier ex-voetballers in een televisieprogramma op de BBC emotioneel over het misbruik dat hen overkwam als jeugdspeler. De vier ex-spelers, Chris Unsworth, Jason Dunford, Steve Walters en Andy Woodward, zeggen dat ze al die jaren niet durfden praten over wat hen overkomen is.

In het interview zegt één van de spelers, Chris Unsworth, dat hij nooit aan iemand heeft durven vertellen dat hij "tussen de vijftig en honderd keer verkracht is". Hij was negen toen het misbruik begon. "Ik wist wat ik in de voetbalwereld wilde bereiken", verklaarde hij. "Ik dacht dat dit was waar ik doorheen moest. Ik wist dat het verkeerd was, maar liet het gewoon toe."

De bal ging aan het rollen toen één van de vier spelers, de 43-jarige Andy Woodward, een voormalig speler van Bury en Sheffield United, vorige week het stilzwijgen verbrak.

Op 16 november vertelde Woodward in een emotioneel interview met The Guardian dat hij tussen zijn elf en vijftien misbruikt was door een voormalige coach en veroordeelde pedofiel Barry Bennell. Woodward speelde toen bij voetbalclub Crewe Alexandra, een club die bekend staat als kweekvijver voor jong voetbaltalent, maar nu hevig onder vuur ligt.

Toen  vier jaar geleden bekend raakte dat de Britse televisiepersoonlijkheid Jimmy Savile honderden jonge kinderen misbruikt had, kwamen vele slachtoffers met hun verhaal naar buiten. Maar volgens Andy Woodward blijft dat in de voetbalwereld nog altijd heel moeilijk. Door met het verhaal over zijn jeugd naar buiten te komen, hoopte de ex-voetballer dat andere sporters dit ook zouden durven.

Sneeuwbaleffect

En met hun verhaal naar buiten komen, gebeurde sneller dan verwacht. Op 22 november vertelde ook Steve Walters zijn verhaal. Walters was in 1988 de jongste debutant bij Crewe Alexandra, waar ook hij op zestienjarige leeftijd misbruikt werd door Barry Bennell.

Coach Bennell is momenteel 62 jaar en belandde al drie keer in de gevangenis wegens kindermisbruik. Hij werd al eerder levenslang geschorst als voetbalcoach. Dat het verhaal nu pas breed wordt uitgesmeerd in de pers, komt omdat er nu pas spelers openlijk mee naar buiten komen.

Een dag later verklaarde voormalig Tottenhamspeler Paul Stewart in de Britse krant The Mirror dat hij als jeugdspeler misbruikt is. De dader was niet Bennell, maar een andere coach die hem vier jaar lang elke dag zou misbruikt hebben. Het misbruik begon toen zijn ouders met de coach bevriend werden en beloofd hadden van hun zoon "een ster te maken." De coach zei dat hij wat aan Stewart's voetbaltechniek wilde sleutelen, om de jongen dan thuis of in zijn auto te misbruiken.

Gisteren berichtte The Guardian over een anonieme ex-voetballer die zou misbruikt zijn door George Ormond, een voormalige coach van Newcastle United. Die was in 2002 al in de gevangenis beland na een veroordeling voor verschillende seksmisdrijven met jonge voetballertjes.

Getuigenissen blijven opduiken

Sinds Woodward naar buiten kwam met zijn verhaal, heeft een "groeiend aantal getuigen" zich bij de politie van Cheshire gemeld. De autoriteiten verklaarden dat de beschuldigingen gericht waren tegen "meer dan één persoon".

Na de verklaringen over het misbruik is er een speciale hotline opgezet. Die kreeg ondertussen al meer dan honderd telefoontjes binnen. Manchester City, met wie Barry Bennell nauwe contacten had in de jaren '80, heeft gisteren verklaard te onderzoeken op welke manier de man met hun club verbonden was.

In het interview op BBC zei Andy Woodward dat de getuigenissen die nu bekend zijn maar "het topje van de ijsberg" zijn. Ook de als jeugdspeler misbruikte Paul Stewart vreest dat er "honderden misbruikte jonge kinderen" zijn. Uit een onderzoek dat het Britse NSPCC (National Society for the Prevention of Cruelty to Children) enkele jaren geleden uitvoerde, bleek al dat 1 op de 20 jongens in de sportwereld ooit in aanraking kwam met seksueel misbruik. Er wordt gevreesd dat heel veel slachtoffers nog altijd niet naar buiten durven komen met hun verhaal en dat het misbruik ook vandaag nog heel aanwezig zou zijn in de voetbalwereld.