Sleurs: "Seks zonder toestemming is verkrachting"

"Onthutsend". Zo noemt staatssecretaris voor Gelijke Kansen Elke Sleurs (N-VA) de cijfers over de houding van Belgen tegenover seks zonder toestemming. Voor seks zonder toestemming bestaat volgens haar geen rechtvaardiging. "Seks zonder toestemming is verkrachting." De meerderheid van de verkrachtingen gebeurt niet impulsief, maar met voorbedachte rade. Verkrachting is géén vrijwillige seks. Het is brutaal geweld, en gebeurt onder bedreiging, met geweld of door manipulatie", stelt Sleurs in een opiniestuk.

Volgens 40 procent van de Belgen valt seks zonder toestemming in sommige situaties te rechtvaardigen. Dat blijkt uit een onderzoek van de Europese Commissie.

Staatssecretaris Elke Sleurs spreekt van "onthutsende" cijfers. "Ze tonen aan dat bepaalde mythes om een of andere reden nog altijd leven", schrijft de N-VA-politica in een opiniestuk. Zij wil graag komaf maken met de hardnekkige mythes en de "victim blaming" die nog vaak rond het thema hangen.

Ze verwijst onder meer naar nationale actieplan rond gender-gerelateerd geweld, de website www.seksueelgeweld.be en de lopende campagnewedstrijd waarbij jongeren zelf een campagnevoorstel kunnen indienen rond het begrip"'instemming".

"De meerderheid van de verkrachtingen gebeurt niet impulsief, maar met voorbedachte rade. Verkrachting is géén vrijwillige seks. Het is brutaal geweld, en gebeurt onder bedreiging, met geweld of door manipulatie", stelt Sleurs nog.

Engagement vanuit de hele samenleving

Volgens Sleurs zijn er niet enkel politieke initiatieven nodig, maar moet het probleem worden aangepakt met een "totaal engagement van de hele samenleving".

"Het bestrijden en voorkomen van geweld in welke vorm en tegen wie dan ook is niet alleen een zaak van de overheid. Het is een zaak van ons allemaal. Fysiek en seksueel geweld tegen vrouwen is een schending van mensenrechten. Daarom dient het in elke samenleving te worden uitgebannen, zeker in een samenleving die er zich op beroept geciviliseerd te zijn. Tolerant zijn tegenover seksueel geweld kunnen we niet tolereren."

Herbekijk Panorama: Het nadeel van de twijfel