Twee doden bij brand in vluchtelingenkamp Lesbos

Op het Griekse eiland Lesbos zijn gisteravond twee doden en twee gewonden gevallen bij een brand in een vluchtelingenkamp. Nadien braken er rellen uit met de politie.

Het vuur ontstond toen een gasfles die gebruikt werd om te koken ontplofte in een tent. Een 66-jarige vrouw en een kind van zes kwamen daarbij om het leven. Een andere vrouw en een peuter van vier raakten zwaargewond en werden naar Athene gebracht voor verzorging. Tientallen tenten gingen in de vlammen op en containers met geneesmiddelen, kleding en documenten werden beschadigd. Pas tegen de ochtend was het vuur onder controle.

Na de brand gingen enkele tientallen gefrustreerde vluchtelingen op de vuist met de politie. "Wij zijn geen beesten, maar mensen", zei een vluchteling aan journalisten. "Jullie zeggen dat de Verenigde Naties opkomen voor de mensenrechten, maar wij zien hier geen mensenrechten, of vrijheid of democratie."

Overbevolkte kampen

Op Lesbos zijn meer dan 6.000 vluchtelingen gestrand. Dat is dubbel zoveel als de capaciteit van het kamp dat door de Griekse overheid is opgericht. De spanning in de Griekse vluchtelingenkampen is de afgelopen maanden fel opgelopen omdat de levensomstandigheden er slecht zijn en de asielprocedure lang duurt.

Minister van Migratie Yannis Mouzalas heeft in het parlement gezegd dat de regering meer vluchtelingen naar het vasteland wil overbrengen om de overbevolking in de kampen op de eilanden te verminderen.

Het vluchtelingenakkoord tussen de Europese Unie en Turkije bepaalt dat vluchtelingen die aankomen op de Griekse eilanden daar moeten blijven tot hun asielaanvraag is verwerkt. Als hun aanvraag wordt afgewezen, moeten ze terug naar Turkije.

De Griekse premier Tsipras zegt dat hij geschokt is door de tragische gebeurtenissen in het vluchtelingenkamp op Lesbos en dat de regering alles in het werk zal stellen om de veiligheid en de levensomstandigheden in de kampen te verbeteren.