Van den Driessche: "Het Ghelamco-dossier is pure achterkamerpolitiek"

De bouwfirma Ghelamco krijgt de hele site van Parking C voor 99 jaar in erfpacht van de stad Brussel. En dat voor slechts één euro per jaar. Ghelamco moet in ruil wel de kosten dragen voor de bouw van het Eurostadion, de parking en het park. "Er is nooit transparant over gecommuniceerd", klaagt Brussels parlementslid en gemeenteraadslid Johan Van den Driessche (N-VA) het dossier aan in "De ochtend" op Radio 1. "Het toont hoe wanhopig het stadsbestuur was om haar imago te redden en een deal te vinden."

"Volgens de politieke voortrekkers van het Eurostadion, minister Guy Vanhengel en schepen Alain Courtois zou het project de belastingbetaler niets kosten", zegt Van den Driessche. "Dat blijkt niet te kloppen. Naar schatting zal het hele verhaal de burger 200 à 400 miljoen euro kosten."

De voorzitter van de Brusselse N-VA-fractie heeft bovendien kritiek op de "mysterieuze" manier waarop er over de deal werd gecommuniceerd. "Ik ben al 1,5 jaar bezig met het dossier, maar heb nog altijd geen zicht op de volledige structuur. Men heeft in het begin namelijk geweigerd om het contract vrij te geven."

Daarnaast is er volgens Van den Driessche ook veel onduidelijkheid over de bestemming van het kantorencomplex dat Ghelamco naast het Eurostadion mag bouwen. "Het gaat om 15.000 m²", legt hij uit. "Men zegt dan wel dat dat een innovatiecampus wordt met onder andere laboratoria, maar als je de opsomming ziet die in het contract staat, is dat slechts één van de mogelijkheden. Ghelamco mag er bijvoorbeeld ook klassieke kantoren bouwen. En dat voor één euro per jaar."

De waarde van het volledige complex op de site wordt volgens het Brusselse gemeenteraadslid door specialisten geschat op 80 à 100 miljoen euro. "De deal laat zien hoe wanhopig het stadsbestuur was om een partner te vinden die zogezegd het stadion op eigen kosten zou financieren", besluit hij. "Ondertussen weten we echter ook dat dat niet waar is. Het stadsbestuur gaat jaarlijks 4,1 miljoen euro bijdragen. Daarnaast zal Anderlecht jaarlijks 9 miljoen euro huur betalen." 

Koning Boudewijnstadion

Het Ghelamco-dossier is volgens Van den Driessche, tot slot, geen goede zaak voor het Koning Boudewijnstadion. "Zodra het Eurostadion er is, mag het Koning Boudewijnstadion volgens het contract niet meer worden gebruikt voor sportwedstrijden en concerten. De deal is dus eigenlijk een soort wurgcontract."