Verkeersbelasting brengt een recordbedrag op

De controle van de verkeersbelasting bij personenwagens in Vlaanderen zal dit jaar zo'n vijf miljoen euro opbrengen, een miljoen meer dan vorig jaar. De controles op de Vlaamse wegen hebben dus effect.

Vanaf het moment dat u een nieuw of tweedehandsvoertuig inschrijft, moet u jaarlijks een verkeersbelasting betalen. Maar dat doet niet iedereen. De Vlaamse Belastingsdienst doet daarom controles om wanbetalers op te sporen.

"We gebruiken al jaren een controlevoertuig met een nummerplatenscanner die langs de kant van de weg staat", legt Kris De Sagher van de Vlaamse Belastingsdienst uit. "Een controleteam dat even verderop staat, houdt de overtreders vervolgens staande."

Sinds dit jaar werkt de overheidsdienst ook met een anonieme wagen die al rijdend nummerplaten scant. Dat laat toe ook controles uit te voeren op plaatsen waar het voorheen niet mogelijk was.

800.000 wagens werden dit jaar gecontroleerd, een vijfde meer dan vorig jaar. Overtreders moeten de achterstallige betaling onmiddellijk betalen, een bedrag tussen 50 en 1250 euro. Dat schrikt wanbetalers dus af.