Wie krijgt wat wanneer u sterft? Bereken het nu zelf

De overheid heeft een erfenissimulator gelanceerd op haar website Wikifin.be. Daar kunt u al uw gegevens en bezittingen invullen en zien wie wat krijgt (en moet betalen), wanneer u het loodje legt.
ImageGlobe

Op de website Wikifin.be zet de overheid allerlei informatie over studeren, werken, wonen en dus ook over erven. Sinds vandaag kunnen bezoekers gebruikmaken van de Erfenissimulator, een applicatie waarbij u kunt zien wie van u erft en hoeveel.

U begint met het ingeven van uw persoonlijke gegevens en daarna de gegevens van uw naasten. Vervolgens geeft u in wat u bezit (huizen, appartementen, aandelen, cash...) en wat uw schulden zijn, tot en met de kosten van uw begrafenis. Dan krijgt u het eindresultaat: welk familielid krijgt hoeveel.

Dat laatste kan bijzonder ontnuchterend zijn, leert een kleine steekproef. Zo erven uw kinderen of ouders evenveel als uw broer of zus, maar uw broer of zus verliest bijna de helft van de erfenis door de successierechten, de belasting op erfenissen. Uw kinderen of ouders betalen maar enkele procenten successierechten en zij krijgen dus bijna het volledige bedrag. Alle tarieven vindt u trouwens op dezelfde website.

De overheid wil met deze website de mensen doen nadenken over hun erfenis, want veel mensen hebben geen testament. De Erfenissimulator geldt dus alleen voor mensen die nog geen afspraken hebben gemaakt over hun erfenis. De overheid waarschuwt wel dat de simulator niet sluitend is en dat die enkel nuttig is voor de meest voorkomende situaties.