Wisconsin gaat stemmen Amerikaanse presidentsverkiezingen hertellen

De leider van de Amerikaanse groene partij, Jill Stein, heeft een aanvraag ingediend in de staat Wisconsin voor een hertelling van de stemmen van de presidentsverkiezingen. Dat hebben Amerikaanse media gemeld op basis van verklaringen van mensen uit de kiescommissie. Volgens de wet moet Wisconsin op die vraag ingaan.
Jill Stein brengt haar stem uit in Massachusetts.

Volgens de kiescommissie heeft Stein de aanvraag ingediend rond de middag, zowat anderhalf uur voor het verstrijken van de deadline. In Wisconsin haalde Donald Trump nipt de overwinning op Hillary Clinton. Het verschil bedroeg 27.000 stemmen.

De campagne van Stein was online geld aan het inzamelen om de kosten te kunnen betalen van een hertelling in Wisconsin, Michigan en Pennsylvania, drie staten waarvan gezegd werd dat hackers er mogelijk de uitslag van de presidentsverkiezingen beïnvloed hebben. Het gaat om "swing states", en Stein zei dat ze er zeker wilde van zijn dat de hackers de uitslag er niet hebben doen omslaan. Op vrijdagmiddag had de campagne zo'n 5,2 miljoen dollar ingezameld. Om een hertelling in de drie staten te financieren is er zeven miljoen dollar nodig. De hertellingen moeten volgens Stein aantonen "hoe onbetrouwbaar het Amerikaanse kiessysteem is".

De wet in Wisconsin zegt dat de staat een hertelling moet uitvoeren op vraag van een kandidaat, als die er zelf voor betaalt. Tegen 13 december zou de hertelling ten laatste klaar moeten zijn. Op Twitter zegt Stein dat de hertelling volgende week zal beginnen.

Lees verder onder afbeelding.

Leden van de kiescommissie schatten dat de hertelling tot 1 miljoen dollar kan kosten. Er is nog nooit eerder een hertelling gehouden in Wisconsin.

Overigens heeft nog een andere kandidaat, Rocky Roque De La Fuente, een hertelling gevraagd. De La Fuente haalde 1.514 stemmen in Wisconsin.

De aanvraag van Stein en De La Fuente staat op de website van de kiescommissie van Wisconsin.