190.000 eenden worden geslacht wegens vogelgriep in Nederland

In Biddinghuizen in Nederland is bij een bedrijf met vleeseenden vogelgriep (H5) vastgesteld. Om verspreiding van het virus te voorkomen, wordt het bedrijf geruimd, meldt het Nederlandse ministerie van Economische Zaken zaterdag. Het bedrijf in de provincie Flevoland heeft ook vestigingen in Hierden en in Ermelo. Die vestigingen worden uit voorzorg ook geruimd.

Het Nederlandse ministerie van Economische Zaken heeft de opdracht gegeven om 190.000 een preventief te slachten. Het gaat het om 180.000 vleeseenden in een bedrijf in Biddinghuizen.

Daarnaast wordt het pluimvee van een ander bedrijf met 10.000 eenden preventief gedood, omdat deze in een straal van een kilometer ligt van het besmette bedrijf in Biddinghuizen.

In het gebied van 3 kilometer rond het besmette bedrijf in Biddinghuizen liggen nog drie andere pluimveebedrijven. Deze bedrijven worden onderzocht op vogelgriep. Staatssecretaris Martijn Van Dam van Economische Zaken heeft per direct een vervoersverbod voor pluimveebedrijven afgekondigd in een zone van 10 kilometer rond het bedrijf in Biddinghuizen. Ook de bezoekersregeling voor pluimveebedrijven wordt verder aangescherpt.

Er gold al een verbod voor buitenstaanders om stallen te betreden. Deze maatregel wordt nu uitgebreid tot het erf. Eerder had de staatssecretaris al een aantal maatregelen genomen om de verspreiding van vogelgriep tegen te gaan. Voor alle bedrijven die vogels houden die bestemd zijn voor de productie van vlees en eieren, geldt al sinds 9 november een ophok- en afschermplicht.

Daarnaast moeten kinderboerderijen, dierentuinen en houders van hobbyvogels ervoor zorgen dat hun vogels niet in contact komen met wilde watervogels. Verder geldt er een verbod op de jacht op watervogels.