"Belangrijke pagina in de wereldgeschiedenis wordt omgedraaid"

Voor premier Charles Michel (MR) komt er met het overlijden van Fidel Castro "een definitief einde aan de Koude Oorlog die de vorige eeuw zovele bevolkingen heeft verdeeld". "Een belangrijke pagina in de wereldgeschiedenis wordt omgedraaid."

De premier roept op om het politieke parcours van de communist naar waarde te schatten, "zodat toekomstige generaties niet zouden kiezen voor een beleid van terugtrekking met zware gevolgen voor de inwoners".

Hij wijst erop dat Castro een halve eeuw met bijna absolute macht over zijn land regeerde. Held voor de ene, dictator voor de andere, wordt hij er door een deel van de Cubanen en van de internationale gemeenschap van beschuldigd de economische en politieke vrijheden in zijn land te hebben afgeschaft.

De premier heeft het in zijn reactie op het overlijden voorts vooral over Raul Castro, die zijn broer opvolgde als president en onder wie de relaties met de Verenigde Staten fors werden verbeterd. "Ik onthou vooral de openingen die door de presidenten Barack Obama en Raul Castro werden gecreëerd. Te beginnen in 2014 met de aankondiging van een verzoening na 55 jaar van confrontaties. En dan in maart 2016, toen Obama Cuba bezocht. Die gebeurtenissen kunnen alleen maar positieve gevolgen hebben voor de Cubaanse bevolking, hoewel we nog moeten pleiten voor de volledige opheffing van het economische embargo op het eiland."

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) heeft het ook over "een bladzijde van de geschiedenis die wordt omgedraaid". Hij drukt daarnaast zijn deelneming uit aan Raul Castro.