"Fidel Castro breide een ideologische trui rond zijn dictatorschap"

Fidel Castro was een dictator, dat staat voor minister van staat Herman De Croo (Open VLD) als een paal boven water. Hij breide tegelijk een ideologische saus rondom een dictatorschap, aldus De Croo in "Terzake".

"Het is een icoon dat verdwijnt", begon De Croo zijn relaas. Hij haalde er meteen ook oude herinneringen op, meer bepaald over een reis naar Mexico-Stad. "Ik droeg een baard en dat was uitzonderlijk. Tijdens een stierengevecht zat ik alleen langs de zonzijde en ze riepen "Fidel Fidel". Als ik in de straten liep hoorde ik overal "Fidelista, Fidelista". Ik was verwonderd, dat toonde aan dat er iets broedde. De gewone man zag in Castro een soort revanche. Voor de Amerikanen was dat een uitdaging."

Castro heeft zich vooral bekendgemaakt door David tegenover Goliath te spelen, aldus De Croo, en dat vooral in een economisch verhaal. Zijn figuur zou tot in België inspiratie hebben geboden. "Toen studenten in 1968 de ULB/VUB bezetten, bleken er achteraf ellenlange rekeningen te zijn van telefoongesprekken tussen de studenten en mensen in Cuba." Of de bezetting vanuit Cuba werd aangestuurd? "Er was een soort mystiek."

De Croo benadrukt tegelijk dat Castro aan "imagobuilding" deed. "Men weet over Castro heel weinig, over zijn zwakheden weten we niks. Het opbouwen van een dictator -want ja Fidel Castro was een dictator- was ook een ideologisch sausje erover gieten. Er was geen persvrijheid en tegenstrevers werden opgesloten, daar moet je dan iets bijbreien: geneesheren werden dan naar ontwikkelingslanden gestuurd. Het was een rechtvaardiging van wat hij hoopte of wenste en waarin hij vermoedelijk geloofde, maar het was ook het breien van een ideologische trui rondom een dictatorschap."

Wat na Fidel Castro?

De Croo vermoedt ten slotte dat er weinig zal overblijven van het project van Fidel Castro. "Misschien wel de nostalgie van iets dat zou kunnen veranderen, maar niet op deze wijze."

Zijn gesprekspartner Marc Vandepitte van initiatief Cuba Socialista sprak dat echter tegen. "Ik denk dat Fidel Castro maar één figuur is in een lange historische traditie van Cuba. Cuba heeft een lange sterke strijdtraditie tegen de verknechting van de VS en tegen sociale ongerechtigheid. Fidel was daar een heel sterk figuur in. Ik denk dat dat na Fidel zal worden voortgezet."

Bekijk: het integrale gesprek met De Croo over Fidel Castro