"In buitenwijk van Havana merk ik weinig van overlijden Castro"

In een buitenwijk van de Cubaanse hoofdstad Havana is weinig te merken van het overlijden van Fidel Castro. Dat getuigt tv-kok Jeroen Meus die daar voor opnames van "Goed volk" is. "Het is vandaag blijkbaar een dag waar men op voorbereid was."
© VRT Lies Willaert

"Op een vlag die halfstok hangt na, merk ik niet zoveel van rouw", vertelt Meus. "Het leven zoals ik het hier zie, gaat gewoon zijn gang." Meus benadrukt wel dat hij zich niet in het centrum van de hoofdstad bevindt, maar in een buitenwijk. "In het centrum wordt er wel veel volk verwacht. De mensen krijgen de kans om Fidel Castro te gaan groeten. Ik ben echter in een buitenwijk waar het leven zijn gewone gangetje gaat. Ik hoor salsamuziek, iedereen doet zijn werk en de kinderen zijn aan het sporten."

Van de begeleider met wie zijn ploeg door Cuba reist, hoorde Meus dat de mensen enigszins voorbereid waren op de dood van Castro. "Het is een dag die ze hadden verwacht, zegt onze begeleider. De Cubanen willen zich sterk tonen nu."