"Moeilijker geworden om aanslagen in België en Frankrijk te plegen"

Rob Wainwright, directeur bij de Europese politie-organisatie Europol, waarschuwt dat er nog nieuwe terroristische aanslagen zullen komen. Tegelijk benadrukt hij in een gesprek met onze redactie dat het moeilijker geworden is om aanslagen in België en Frankrijk te plegen.
AP 2016

"Ik denk dat de dreiging nog steeds hoog is. Een aanslag is waarschijnlijk, zelfs zeer waarschijnlijk." Rob Wainwright, topman van Europol, verwacht dat er nog aanslagen komen. Dat vertelt hij in een gesprek met onze redactie. En het is niet de eerste keer dat Wainwright dit zegt.

Door de extra veiligheidsmaatregelen is het volgens Wainwright wel moeilijker geworden om in België en Frankrijk toe te slaan. "Het is vandaag moeilijker om in België of Frankrijk een aanslag te plegen. Dat zal de planning van de groeperingen zeker beïnvloeden."

Nieuwe aanpak

De aanslagen hebben wel geleerd dat heel wat terroristen een criminele achtergrond hebben en al voorkwamen in de databanken, iets waar volgens Wainwright lessen uit getrokken moeten worden. "De meerderheid van de terroristen in Parijs en Brussel hebben een criminele achtergrond, een groot verschil met het verleden. We moeten een nieuwe benadering hebben. We moeten de databanken van de inlichtingendiensten en de politie beter op elkaar afstellen."

De Belgische Staatsveiligheid had tot voor kort een verbindingsofficier bij Europol, maar die wordt niet vervangen. Een beslissing die haaks staat op de oproep van Wainwright. Voor Europol blijft de strijd tegen terreur topprioriteit. Sinds januari heeft Europol een eenheid die de terroristen in kaart probeert te brengen. Niet zonder succes, want er zijn al heel wat aanslagen op die manier verijdeld, aldus Wainwright.