"Wel degelijk 22 miljoen euro betaald, vastgoed inbegrepen"

"In de Kazachgate rond zakenman Patokh Chodiev is er wel degelijk 22 miljoen euro betaald in het kader van een minnelijke schikking." Dat zegt Belga op basis van een document dat het persagentschap kon inkijken. Het bedrag zou ook deels uit vastgoed bestaan.
RIA Novosti

Groen-Kamerlid Stefaan Van Hecke stelde gisteren dat zakenman Patokh Chodiev en zijn zes zakenpartners geen 22, maar amper 3,5 miljoen euro betaalden om aan vervolging te ontkomen. Een bewering die Belga nu ontkracht op basis van een document dat het persagentschap kon inkijken. "Een deel van het bedrag bestond uit vastgoed", klinkt het.

"Het parket-generaal legt in het document uit dat artikel 505 van het wetboek bepaalt dat de maximumboete voor witwaspraktijken 550.000 euro is, het bedrag dat door elk van de zeven beschuldigden betaald werd. Bovenop die 3,5 miljoen euro werd er evenwel ook vastgoed ingebracht. Het parket-generaal zegt dat het er van bij de opstart van de boeteprocedure naar streefde dat de verdachten ook afstand zouden doen van patrimoniale voordelen. In totaal werd zo 22 miljoen euro gestort op de rekening van de ontvanger van strafrechtelijke boetes, zegt het parket-generaal nog. Het bedrag wordt ook genoemd in een evaluatierapport dat het College van procureurs-generaal opstelde."