As van Fidel Castro wordt vier dagen rondgedragen door Cuba

Cuba begint aan een periode van negen dagen nationale rouw na het overlijden van Fidel Castro. Vier dagen lang, van 30 november tot en met 3 december, zal de as van Castro ook in een processie doorheen het land trekken.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

De begrafenisplechtigheid van Fidel Castro vindt volgende week plaats op zondag 4 december In Santiago de Cuba, de bakermat van de revolutie. Voor de Cubanen breekt nu een periode van nationale rouw aan die negen dagen zal duren. Maandag en dinsdag zal zijn as worden tentoongesteld in het José Marti-monument op het Plein van de Revolutie in Havana. 

Van 30 november tot en met 3 december zal een processie met de as van Castro door het land trekken. Het wordt een reis van 1.000 kilometer van Havana naar Santiago, de tweede grootste stad in Cuba. De processie zal de grote wegen vermijden.

André Vermeulen, VRT-journalist, moet hierbij denken aan een traditie binnen de Santería, een religie die in Cuba gepraktiseerd wordt. "Het is een Cubaanse mengeling van katholicisme aan de ene kant en voodoo en Afrikaanse godsdiensten aan de andere kant. Er werd soms gezegd dat Castro een aanhanger was."