Beke is duidelijk: "Afgesproken om pad rechtvaardige fiscaliteit te bewandelen"

CD&V-voorzitter Wouter Beke blijft erbij dat de meerwaardebelasting op aandelen er moet komen. Hij reageert daarmee op de uitspraken van N-VA-voorzitter Bart De Wever die duidelijk tegen is. De partij pleit tegelijk op haar congres voor een hervorming van het belastingsysteem.

De leden van CD&V komen dit weekend samen in Lommel voor een inhoudelijk vernieuwingscongres onder de titel "het nieuwe wij". De partij legt daar een vólledige hervorming van ons belastingsysteem en van de sociale bijdragen op tafel, een "dual income tax" (2-pijlersysteem).

In dat systeem zouden alle belastbare inkomsten in twee categorieën verdeeld worden: arbeidsgebonden inkomsten (inkomsten uit een job of uitkeringen) en inkomsten uit vermogen (zoals aandelen, obligaties of grote rijkdommen). "Mensen die gaan werken willen we minder belasten, mensen die inkomsten uit andere vermogens halen, willen we op een transparante manier belasten."

De plannen zijn wel nog niet voor meteen. "Hier worden de grote principes goedgekeurd, die we dan met onze studiedienst zullen bekijken naar 2019 toe (het jaar van de volgende verkiezingen, nvdr.)", zegt Beke.

"Laat premier zijn werk doen"

Daar moet wel niet op worden gewacht, vindt de partij, die nog steeds blijft ijveren voor een meerwaardebelasting op aandelen. Dat de N-VA daar geen grote fan van is, wisten we al. Vandaag zette voorzitter Bart De Wever nog eens de puntjes op de "i" in Het Laatste Nieuws. "Ze komt er niet."

"Er is in de regering afgesproken dat we het pad van de rechtvaardige fiscaliteit verder zouden bewandelen. Daarvoor zal men op ons kunnen rekenen", reageert Beke op die uitspraak. "De premier heeft gezegd dat hij de dossiers naar hem toe zou trekken en ze ook zou uitvoeren. Laten we stoppen met het gehakketak en laat de premier gewoon zijn werk doen."