Boek met gregoriaanse gezangen brengt 200.000 euro op

Een intact bewaarde Graduale Romanum met Gregoriaanse gezangen is zaterdag bij het Brusselse veilinghuis The Romantic Agony bij telefonisch opbod voor 160.000 euro (plus 25 procent kosten is dat 200.000 euro) afgehamerd. De koper is een buitenlandse privéverzamelaar. "Waarschijnlijk verhuist het boek naar Italië", meldt Johan Devroe van The Romantic Agony.
archiefbeeld: Graduale uit Normandië in Frankrijk

Een intact gebleven boek met gregoriaanse gezangen heeft op een veiling in Brussel 190.000 euro opgebracht. Daarmee brengt het kunstwerk meer dan het dubbele op van de geschatte waarde.

Het boek komt uit de privéverzameling van een Belgische familie. Van de herkomst van het Graduale is weinig geweten. Het kunstwerk dateert van 1490 tot 1510 en werd vermoedelijk op vraag van een rijke kunstmecenas gemaakt voor een klooster of abdij, gelinkt aan het Franse Koninklijke Hof.

Het boek weegt 21 kilogram en telt 175 pagina's religieuze muziek, met 218 geschilderde hoofdletters en twaalf gedetailleerde miniaturen.

"Telefonisch waren er een zestal bieders, vanuit de zaal werd niet geboden. De laatste tegenbieder was Frans-Amerikaans", aldus Johan Devroe.