De Wever: "Meerwaardebelasting zoals CD&V die wil, komt er niet"

Dit weekend houdt CD&V een congres waarop ze de totale modernisering van de fiscaliteit zal bespreken. Maar de meerwaardetaks op aandelen die de partij wil doervoeren, kan niet voor N-VA. "De meerwaardebelasting zoals CD&V die wil, komt er niet", zegt voorzitter Bart De Wever onomwonden in Het Laatste Nieuws.

CD&V houdt dit weekend een congres in Lommel. De partij zal daar verschillende kwesties bespreken, onder andere een hervorming van de fiscaliteit. Alles is opgebouwd rond de dual income tax, een vereenvoudiging waarbij alle vormen van vermogenswinst vlak belast worden.

"Ik vind dit interessant. Binnen een totale reset van de fiscaliteit is een vorm van meerwaardetaks voor ons bespreekbaar", zegt De Wever in een groot interview met Het Laatste Nieuws. Maar hij voegt er meteen aan toe dat "zo'n grote operatie iets is voor de volgende legislatuur". "Met ons oerwoud aan belastingen op orde? Absoluut. Past daar een vorm van meerwaardebelasting in? Ja. Maar wat ik niet wil, is dat men naast dat oerwoud nu nog een nieuwe bosje aanlegt", klinkt het.

"Wat CD&V binnen de regering heeft gevraagd, met name totaal geïsoleerd een meerwaardetaks invoeren, dat gaan wij niet doen", zet De Wever de strijd op scherp.

Maar dan lijkt de door zijn partij gevraagde hervorming van de vennootschapsbelasting er óók niet te komen, want voor CD&V zijn die twee aan elkaar gekoppeld. "Wat mij betreft is er onderhandelingsmarge", zegt De Wever. "Wat Kris Peeters zegt, dat het geld moet bewegen, is nog zo gek niet. Maar er zijn andere manieren dan het plat te belasten als iemand zijn aandelen verkoopt. En daarover is er wat mij betreft onderhandelingsmarge. Binnen de hervorming van de vennootschapsbelasting zit eten en drinken voor iedereen."

"Vierkoppige draak wil mij tussen zes planken buitendragen"

In het interview heeft De Wever het uiteraard ook over de strijd om de burgemeesterssjerp in Antwerpen. Nu Kris Peeters heeft aangekondigd dat hij de uitdager van  De Wever wordt, zal de strijd gaan losbarsten. "En dan is het maar de vraag of de driekoppige draak van SP.A, Groen en PVDA verandert in een vierkoppige draak", zegt De Wever in de krant. Die "draak" heeft volgens de huidige Antwerpse burgemeester maar één ambitie. "En dat is mij tussen zes planken buitendragen".

In "Terzake" reageerde Kris Peeters gisteravond al op de uitspraak van De Wever. "Zeer onverstandig van de burgemeester", zei hij. "Want wij zitten in Antwerpen nog altijd in de coalitie, onder meer met de N-VA". Peeters vindt de uitlating van De Wever betreurenswaardig. "Want we zijn nog niet in campagne. Voor een burgemeester die nog twee jaar beleid moet voeren, met coalitiepartners zoals CD&V, is dit eigenlijk niet wijs."