Ed Balls, de onwaarschijnlijke held van Britse dansshow

Wat doe je als je niks te verliezen hebt? Meedoen met de hitshow "Strictly Come Dancing", natuurlijk. De politieke loopbaan van Ed Balls, 49, stortte op spectaculaire wijze in toen hij vorig jaar zijn zetel kwijtraakte bij de Kamerverkiezingen. De oud minister kwam, van de ene dag op de ander, op straat te staan. Buiten Westminster was Balls nauwelijks bekend en nog minder populair. Na negen weken in de Britse versie van "Dansen met de sterren", is hij hard op weg om een nationaal instituut te worden.

Balls is geen natuurtalent. Hij heeft geen aanleg voor walsen of rumba’s. Iedere week weer eindigen hij en zijn danspartner onderaan op het scorebord. En iedere week maakt het publiek de uitslag van de jury ongedaan, door hun stem op Balls uit te brengen.

Niet dat de ruim tien miljoen Britse kijkers sadisten zijn voor wie Balls gestuntel op de dansvloer het hoogtepunt van hun weekend is. Niet allemaal, tenminste. De oud parlementariër is oprecht populair en heeft dat te danken aan zijn enthousiasme en verrassend gebrek aan ego.

Labours oud-woordvoerder van Economische Zaken is niet bang om op zijn bek te gaan. Of om risico’s te nemen. Als je de salsa danst in Gangnam Style en de Charleston vermomd als The Mask met groen gezicht en geel kostuum, stap je ver buiten je comfort zone.

"Een zwak voor alles wat glanst en glittert"

Balls had nooit eerder gedanst. Hij had, zegt hij, ook geen midlife crisis. Hij wilde gewoon leren stijldansen. En niet de clown uithangen, maar serieus de dansvloer overmeesteren. Nu kan hij nergens anders over praten. En de natie evenmin. Balls voorlopige hoogtepunt op Strictly kwam vorige week toen hij van het plafond naar beneden getakeld werd, gezeten aan een brandende piano, waarop hij "Great Balls of Fire" speelde.

Hij voelde zich na die jive "als een amateurvoetballer die in het Wembley stadion gespeeld had". Hij heeft, zegt hij, zijn gêne verloren en zes kilo in gewicht. Hij heeft een zwak ontwikkeld voor alles wat glanst en glittert, en protesteert niet meer als de grimeurs hem een gebronsde huidskleur opspuiten. En oefening, veertig uur repeteren per week, baart misschien geen kunst, maar helpt wel. Postuur en voetenwerk gaan er iedere week op vooruit.

Derde plaats in de categorie "meest sexy Brit"

Ed Balls, voorzitter van Norwich City voetbalclub en docent aan de universiteit van Harvard, wordt nu geroemd om zijn stijl en blauwe ogen. In een vrouwenblad kwam hij op de derde plaats in de categorie "meest sexy Brit". De man die tot voor kort een van de meest prominente economen in Westminster was, heeft zichzelf opnieuw uitgevonden.

Het kan best dat hij in de dansshow van vanavond wordt uitgeschakeld, maar een politieke comeback is niet meer uitgesloten. "Natuurlijk mis ik het niet meer in de politiek te zitten en geen beleidsbeslissingen te nemen, want dat is het belangrijkste wat je kan doen", zei hij tegen de Daily Telegraph.

"Ik verwacht niet dat Theresa May of Jeremy Corbyn (Labourleider) me bellen met de vraag of ik kan helpen met brexit. Maar als ze dat zouden doen, dan zou ik meteen ja zeggen." In het politieke klimaat van 2016 is niets onmogelijk.

U kunt Ed Balls op de dansvloer aan het werk zien op BBC1 om 20 uur onze tijd, 19 uur Britse tijd.