Fidel Castro (90) is overleden

Fidel Castro, de leider van de Cubaanse revolutie, is gisteravond overleden. Dat heeft zijn broer Raul Castro, de huidige president van het eiland, aangekondigd op de staatstelevisie. Fidel Castro werd 90 jaar.

"De aanvoerder van de Cubaanse revolutie is vanavond om 22.29 uur overleden", verklaarde Raul Castro gisteren op de staatstelevisie. Hij voegde eraan toe dat het lichaam van Castro gecremeerd zal worden, zoals hij dat zelf wilde. Dat zou zaterdagochtend Cubaanse tijd al gebeuren. Hoe de afscheidsplechtigheid zal verlopen, is nog niet duidelijk.

In het land worden negen dagen van nationale rouw afgekondigd die zaterdagochtend van start gaan. Onder meer "alle openbare activiteiten en spektakels" zijn afgelast. Op zondag 4 december vindt dan de officiële begrafenisplechtigheid plaats.

(lees verder onder video)

In augustus verscheen hij een laatste keer in het openbaar

Castro werd geboren op 13 augustus 1926 in Biran. Hij studeerde rechten aan de Universiteit van Havana, maar sloot zich al snel aan bij het verzet tegen dictator Batista. In 1953 organiseerde hij een gewapende aanval op de Moncadakazerne in de provincie Oriente. Verschillende van zijn mannen kwamen om het leven en Fidel en Raul Castro werden gevangengenomen en veroordeeld tot vijftien jaar cel. Op zijn proces sprak hij de historische woorden "De geschiedenis zal mij vrijspreken." Na twee jaar gevangenschap kreeg Castro amnestie en vluchtte hij naar Mexico.

Na een guerrillastrijd tegen het bewind van dictator Batista kwam Fidel Castro in 1959 aan de macht, eerst als premier en later als president. In 2006 moest hij de macht wegens gezondheidsredenen overdragen aan zijn jongere broer Raul, de huidige president. De laatste jaren verscheen hij nog maar sporadisch in het openbaar. Dat gebeurde onder meer nog in augustus, toen hij zijn 90e verjaardag vierde.

Met het heengaan van Castro, amper twee jaar na de aankondiging van een historische toenadering tussen Cuba en de Verenigde Staten, kan de pagina van de Koude Oorlog definitief omgedraaid worden. Die stortte de wereld bijna in een kernoorlog, tijdens de rakettencrisis van 1962. De Amerikanen ontdekten toen dat de Russen in het geheim raketbases bouwden op Cuba. Een kernoorlog werd op het nippertje afgewend omdat Moskou zijn met raketten geladen schepen op het laatste moment terugriep.