Filip Dewinter: "Als mijn figuur struikelblok is in Antwerpen, wil ik opstappen"

Vlaams Belangpoliticus Filip Dewinter is bereid op te stappen als de N-VA in Antwerpen een coalitie wil vormen met zijn partij. Dat heeft hij gezegd net voor het partijcongres. Hij reageert daarmee op de uitspraken van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA).
Jonas Roosens

Francken zei gisteren in "De afspraak op vrijdag" dat "in het virtuele verhaal waarin N-VA met Vlaams Belang een meerderheid zou hebben in een grote stad" samenwerken met Vlaams Belang op praktische bezwaren stuit. Hij verwees onder meer naar de figuur van Filip Dewinter in Antwerpen. "Bart De Wever heeft al heel vaak zijn absolute reserve tegen de figuur van Dewinter uitgesproken. Als we in Antwerpen een meerderheid hebben met Vlaams Belang, dan lijkt mij het moeilijk dat De Wever met Dewinter in zee gaat."

Filip Dewinter kaatste net voor het partijcongres in Gent de bal terug naar de N-VA. "Indien ze echt samen met ons in zee willen gaan, als mijn figuur het struikelblok zou zijn, dan ben ik bereid om mijn lidmaatschap van de partij ter beschikking stellen." Met zijn uitspraak wil hij N-VA kleur laten bekennen. Hij voegde er wel meteen een waarschuwing aan toe: "Als de vos de passie preekt, boer let op uw ganzen."

Dewinter blikte ook kort terug op de polemiek van de voorbije dagen rond zijn reis naar Griekenland en de sanctie van het partijbestuur voor de deelnemers aan de reis. Volgens hem zal er tegen de partijraad van volgende week zaterdag een oplossing gevonden worden.