Marilyn Black Elk: "Water is leven"

De aanleg van een nieuwe oliepijplijn in het noorden van de Verenigde Staten raakt aan het diepste wezen van de bewoners, de Sioux-indianen. Dat zegt Marilyn Black Elk, alias Scarlet Plume, die in België is om de zaak te bepleiten. De oliepijplijnen dreigen het drinkwater van de 170.000 mensen te vervuilen en ondrinkbaar te maken.

Al maanden voeren native Americans actie tegen de bouw van de Dakota Access Pipe Line in het reservaat Standing Rock. Ordediensten grijpen hard in: er zijn al honderden gewonden gevallen. Amnesty International en de Verenigde Naties stuurden waarnemers naar de plek.

Scarlet Plume, een vriendelijke oma, stamt uit een bekende familie van Lakota–Sioux medicijnmannen en -vrouwen. Ze is geboren in een reservaat in South Dakota, vlakbij Standing Rock, waar de pijplijn doorheen zou moeten lopen.

Indiaanse begraafplaatsen

"Wij horen daar thuis, dit is onze heilige grond", zegt Scarlet Plume. In september al kwamen de bulldozers op een diefje de aloude Sioux-begraafplaatsen opgereden om een sleuf voor de pijplijn te graven.

De Sioux vrezen ook voor olielekken, die het grondwater en het water van een meer kunnen vervuilen. "De pijplijn is van goedkoop Chinees staal", zegt Scarlet Plume. Water is leven. Dat besef ligt aan de basis van de Indiaanse spiritualiteit, namelijk dat alles verbonden is. Het verzet is dus ook van ecologische aard. "We noemen onszelf geen protesters, maar water protectors".

Ecologie

De pijplijn verleggen is geen optie. "Daar willen we onze buren en moeder aarde toch niet mee opzadelen?", vraagt Scarlet Plume. Ironisch genoeg is de pijplijn al eerder omgeleid, omdat de blanke inwoners van de stad Bismarck hem niet wilden. "De enige optie is alternatieve energiebronnen zoeken, want de dagen van fossiele brandstoffen zijn geteld."

Dat gaat natuurlijk regelrecht in tegen het oliebeleid van de nieuwe Amerikaanse president. "Trump…" zucht de Sioux-vrouw, "…de firma Energy Transfer Partners heeft de kiescampagne van Trump gesteund, en hij heeft zelf aandelen in het bedrijf. Ze zijn de beste vrienden." De Dakota Access Pipe Line zal vier staten doorkruisen, van de Canadese grens tot in Missouri. Door de bijna 2000 kilometer lange buis zullen 470.000 vaten olie per dag worden gepompt.

Geweld

En intussen escaleert het geweld. Afgelopen maandag kwam het tot een confrontatie op een brug. De ordediensten (agenten en ook steeds meer privébewakers) gebruiken het waterkanon, tasers, rubberkogels. Er zijn al tientallen gewonden gevallen en honderden mensen zijn gearresteerd, met zware aanklachten en hoge borgsommen. Soms op dubieuze gronden, zegt Scarlet Plume, wiens nicht in de gevangenis zit.

De Sioux zoeken en krijgen intussen morele steun uit het buitenland, maar of dat zal helpen is zeer de vraag. Ze houden er wel de moed in, maar "we hebben enkel onze handen, onze stem, onze liederen", zegt Scarlet Plume.