Meer dan 250.000 Zuid-Koreanen de straat op tegen presidente

In de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoel hebben volgens de politie 260.000 mensen de kou en de sneeuw getrotseerd om te protesteren tegen president Geun-Hye. Ze eisen haar afzetting omdat ze in opspraak gekomen is in een corruptieschandaal.

De organisatoren schatten zoals steeds de opkomst een pak hoger in: 1,3 miljoen mensen. Volgens hen zou het de belangrijkste betoging zijn sinds de start van de wekelijkse protesten een maand geleden. Volgens de politie lag met 260.000 mensen de opkomst in lijn met de protesten van de voorbije weken.

Het gaat om de belangrijkste protestbeweging in Zuid-Korea sinds de jaren 80. Park ligt zwaar onder vuur door haar vertrouwelinge Choi Soon-sil. Die wordt ervan beschuldigd haar vriendschap met Park te hebben misbruikt om grote bedrijven als Samsung te dwingen geld te geven aan dubieuze stichtingen om dat dan voor persoonlijke doeleinden te gebruiken. De presidente zou volgens het parket een belangrijke rol gespeeld hebben.