Obama: "De geschiedenis zal over de enorme impact van Castro oordelen"

"We reiken het Cubaanse volk een vriendschappelijke hand." Daarmee begint de officiële reactie van de Amerikaanse president Barack Obama na het overlijden van Fidel Castro. Obama benadrukte dat de VS de laatste jaren hard gewerkt heeft om het verleden (van conflict) achter zich te laten.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

"Het overlijden van Castro leidt bij Cubanen in Cuba en de VS tot krachtige emoties, wat toont hoe Castro de koers van verschillende individuen en families alsook van de Cubaanse natie heeft beïnvloed", gaat het persbericht verder. "De geschiedenis zal oordelen over de enorme impact van deze figuur op de wereld en de mensen rond hem."

Obama zocht de laatste jaren, na decennia van conflict tussen de VS en Cuba, toenadering met het regime in Havana. Iets waar hij in zijn statement ook aan herinnert. "Bijna zes decennia lang was de relatie tussen de VS en Cuba gekenmerkt door onenigheid en diepgaande politieke meningsverschillen. Tijdens mijn presidentschap hebben we hard gewerkt om het verleden achter ons te laten en een toekomst na te streven waarin de relatie tussen onze twee landen niet bepaald wordt door onze verschillen maar net door de vele dingen die we delen als buren en vrienden." Obama verwijst ook naar de verwezenlijkingen van de Cubanen in Amerika: "ze hebben zoveel voor ons land gedaan".

Obama sluit zijn statement af met steunbetuigingen. "We bieden onze deelneming aan bij de familie van Fidel Castro. Onze gedachten en gebeden zijn bij het Cubaanse volk. In de dagen die volgen zal het terugkijken op het verleden en naar de toekomst kijken. Het Cubaanse volk moet daarbij weten dat het een vriend en een partner heeft in de VS."