Trump: "Fidel Castro was brutale dictator die volk onderdrukte"

Een brutale dictator die zijn volk onderdrukte. Zo omschrijft de Amerikaanse president-elect Donald Trump Fidel Castro naar aanleiding van diens dood. Trump benadrukt dat hij alles zal doen wat hij kan om de vrijheid en welvaart van de Cubanen te stimuleren na de dood van Fidel Castro.

"Fidel Castro is dood!" De tweet met uitroepingsteken was de eerste reactie die Donald Trump gaf op het overlijden van Fidel Castro.

(lees verder onder de tweet)

Nu is er een langer statement vrijgegeven, een waarin Trump harde woorden niet schuwt. Zo noemt hij Castro "een brutale dictator die zijn volk onderdrukte". Castro laat volgens Trump een erfenis van vuurpelotons, diefstal, lijden en armoede na.

Huidig Amerikaans president Barack Obama heeft de laatste jaren toenadering gezocht tot het regime in Havana. Wat Trump zijn plannen zijn eenmaal hij is ingetrokken in het Witte Huis, blijft vooralsnog onduidelijk. Wel zegt hij in zijn statement dat hij alles wil doen om bij te dragen tot de vrijheid en de welvaart van het Cubaanse volk, ook al benadrukte hij dat hij het bewind op Cuba nog steeds "totalitair" vindt.