Trump: "Vraag tot hertelling in Wisconsin is bedrog"

De Amerikaanse president-elect Donald Trump noemt de vraag tot hertelling van de stemmen in Wisconsin "bedrog" door de Green Party. Hij benadrukt dat ook zijn Democratische uitdager Hillary Clinton gezegd heeft dat de verkiezingsresultaten aanvaard moeten worden.

In de staat Wisconsin haalde de Republikein Donald Trump het nipt van de Democrate Hillary Clinton. In totaal bedroeg het verschil 27.000 stemmen. Mogelijk zijn stemcomputers toen gehackt, en daarom wil Jill Stein van de Amerikaanse groene partij een handmatige hertelling. Haar campagne had de voorbije dagen online geld ingezameld om de kosten van zo'n hertelling te kunnen betalen.

"Dit is bedrog door de Green Party", reageert Trump die benadrukt dat de uitslag van de verkiezing ook aanvaard werd door de Democraten. "De resultaten van deze verkiezingen moeten worden gerespecteerd in plaats van misbruikt, want dat is wat Jill Stein aan het doen is."

"Deze hertelling is alleen maar een manier voor Jill Stein, die minder dan een procent van de stemmen heeft gehaald, om haar koffers met geld te vullen", besluit Trump. "Het grootste deel van dat ingezamelde geld zal ze nooit aan deze belachelijke hertelling uitgeven."

Clinton-campagne steunt hertelling

Marc Elias, advocaat en campagnemedewerker van Hillary Clinton, heeft vanmiddag in een statement gereageerd op de hertelling. Zo schrijft hij dat de Clinton-campagne duizenden e-mails en telefoontjes heeft gekregen met de vraag om de klachten in verband met hacking te onderzoeken. 

"We hebben de laatste twee weken in alle stilte enkele stappen ondernomen", getuigt Elias. Zo heeft de campagne met verschillende data-experten gesproken. "Naast onze audit heeft Jill Stein aangekondigd dat ze een hertelling vraagt in Wisconsin. Ze heeft ook soortgelijke plannen in Pennsylvania en Michigan. Omdat wij geen aanwijzingen hadden dat er hacking heeft plaatsgevonden, hadden wij deze optie zelf niet genomen. Maar nu er een hertelling is in Wisconsin, zijn we van plan om deel te nemen aan het proces en dat op een manier waardoor het voor alle betrokken partijen eerlijk is. Als Jill Stein doorgaat met haar plannen in Pennsylvania en Michigan dan zullen we daar dezelfde aanpak hanteren."