"De geschiedenis zal Fidel Castro niét vrijspreken"

De Peruviaanse schrijver en Nobelprijswinnaar Mario Vargas Llosa werkt voor de Spaanse krant El País aan een terugblik op het leven van Fidel Castro. Zijn stuk moet nog verschijnen, maar zijn voornaamste conclusie laat hij vooraf al horen. "De geschiedenis zal Castro niet vrijspreken."
AFP or licensors

In de jaren 60 -en ook wel daarna- begeestert de Cubaanse revolutie heel wat intellectuelen, zeker in Latijns-Amerika. De twintiger Vargas Llosa is er snel bij om het Cuba van Castro te bezoeken, en in zijn boek "Kroniek van de Cubaanse revolutie" (1962) spreekt hij zijn gelooft uit in het regime.

Bijna 10 jaar later keert hij het de rug toe. Aanleiding is de arrestatie van de kritische dichter Herberto Padilla. De "affaire-Padilla" verdeelt de Latijns-Amerikaanse kunstenaars. Het komt tot een breuk tussen Gabriel Garcia Marquez, die Castro blijft steunen, en Vargas Llosa, die opschuift naar rechts en liberaal wordt.

Vandaag oordeelt Vargas Llosa scherp over de overleden Cubaanse leider. Hij veroordeelt de vervolging van dissidenten en homoseksuelen in Cuba.

"Ik hoop dat de dood van Castro in Cuba de deur openzet voor een periode van openheid, tolerantie en democratisering", zegt hij in de Spaanse krant El Pais. "De geschiedenis zal de balans opmaken van de afgelopen 55 jaar. Zelf zei Castro dat de geschiedenis hem zou vrijspreken. Wel, ik ben er zeker van dat de geschiedenis hem niét zal vrijspreken."