"Ik had nog nooit andere jongens gekust"

Of het nu Vivien Liegh en Clark Gable in "Gone with the wind" zijn, of Tobey Maguire en Kirsten Dunst in "Spider-Man", of Kate Winslet en Leonardo DiCaprio in "Titanic", hun kussen op het filmdoek zitten in eenieders geheugen. Alsook die van Macaulay Culkin en Anna Chlumsky in "My girl", de film die 25 jaar geleden in de zalen verscheen. Hun kus, om zelf te ervaren hoe dit moet voelen voor volwassenen, bleef in 1991 niet onbesproken, vooral omdat hij zo aandoenlijk was en omdat hij bovendien de eerste kus op het witte doek was van de toen immens populaire Culkin, na het megasucces van "Home alone".

Het was niet alleen de eerste kus van Culkin op het scherm, ook die van de toen 10-jarige Chlumsky, die in de film de rol speelde van Vada. Vada raakte bevriend met Thomas (rol van Culkin), die nochtans door bijen wordt doodgestoken als hij in het bos op zoek gaat naar een ring van Vada. Maar het was vooral de kus die de media opmerkten.

Chlumsky: "Ik was wel wat nerveus voor die kusscène. We wilden eigenlijk beiden dat het snel voorbij zou zijn. Niet dat we er vooraf over gesproken hadden. Nee, we hebben gewoon gekust op het moment zelf. Al hebben we die scène zeker 15 keer moeten overdoen. Ik heb hem dus 15 keer moeten kussen. Maar ik kan niet zeggen of hij beter kust dan anderen. Want ik heb nooit andere jongens gekust. Alleen mijn vader dan." (praatprogramma Regis and Kathie Lee Show, 1991)

Culkin was in een gesprek met Interview Magazine in juli 1991 iets plastischer in zijn antwoord op de vraag of hij moest kussen in de film: "Yes. Yeeeccchhk. Double yeeeccchhhk. Yeeeccchhhk. It was like, fifteen takes. All angles. Yeeecchhhkkk."

"Iedereen denkt dat het iets belangrijks is. Het stelde heus niet veel voor. We kusten elkaar eerder met onze lippen in onze mond getrokken. Het was niet meer dan dat", relativeerde Chlumsky alvast bij de promotie van de film in 1991.

"Ik was best wel zenuwachtig toen ik Macauly voor het eerst ontmoette. Maar hij is zeer makkelijk om mee om te gaan. Hij is erg plezant. Almaar grappen uithalen. Voor mij is hij iemand die je best als vriend wil hebben, maar niet als vriendje. Daarvoor is hij ietwat te wild voor mij." (Regis and Kathie Lee Show)

Entertainment Tonight bezocht de opnameset in 1991 en daar zei Chlumsky over Culkin: "Ik beschouw hem helemaal niet als een filmvedette. Hij is gewoon een nieuwe jongen die ik leer kennen. Een nieuwe vriend eigenlijk." Recent gaf Chlumsky, die momenteel schittert in de Amerikaanse comedyreeks "Veep", wel toe dat ze Culkin al meer dan 20 jaar lang niet meer gesproken had.

Maar haar kus met hem maakte indruk. Zo wonnen beiden in 1992 de MTV Movie Award in de categorie "Best kiss". Chlumsky reageerde met: "Wow, mijn eerste kus en dan win ik er ook nog een prijs voor!"

In de vervolgfilm "My girl 2" mocht Chlumsky de kus nog eens overdoen, dit keer met de toen 12-jarige Austin O’Brien als tegenspeler. Ook toen waren er heel wat opnames nodig om de scène juist te krijgen, aldus O’Brien in The Free Lance-Star in februari 1994: "Mocht ik de kus moeten evalueren, dan bevindt hij zich ergens tussen een mooie en een slechte ervaring."

Het was dan ook de kus uit 1991 die veel meer aandacht bleef trekken: