Di Rupo: "Dit is een regering van amateurs"

Voormalig premier Elio Di Rupo (PS) haalt zwaar uit naar zijn opvolger Charles Michel (MR). "Ik denk dat het probleem is dat de wil ontbreekt om evenwichtige akkoorden te sluiten. En dat is een heel ernstig probleem", vertelt Di Rupo in een interview met De Zondag.

Van december 2011 tot oktober 2014 zat Elio Di Rupo in de Wetstraat 16, daarna was het tijd om de fakkel door te geven aan de huidige regering-Michel. Vandaag zit de PS in de oppositie en in die hoedanigheid haalt Di Rupo hard uit naar zijn opvolger.

De bewering dat de huidige regering een voortzetting is van de vorige haalt hij onderuit: "Na twee jaar kan je dat onmogelijk zeggen. De regering-Michel, dat is een chaotische regering van amateurs." Vooral de manier waarop de regering in één nacht voor miljarden aan besparingen goedkeurt, kan op weinig begrip van Di Rupo rekenen. "Toen ik premier was, discussieerden we dagenlang over pakweg één miljoen. Heel minutieus, met technische fiches in de hand."

"Nog nooit zo'n slechte regering gezien"

"Ik meen dit: ik heb nog nooit zo'n slechte regering gezien. Bij aanvang zeiden de partijen en vooral de Vlaamse: zonder de PS zal je eens wat zien, we gaat het allemaal oplossen. En wat stel je vast? Dat het budgettaire tekort groter is dan in mijn eerste jaar."

Het probleem voor het gekibbel binnen de regering wijt Di Rupo aan de onwil van de partijen om evenwichtige akkoorden te sluiten. Iets wat hij een "heel ernstig probleem vindt". Intense discussies waren er bij de regering-Di Rupo ook wel geeft hij toe, "maar niet zoals nu".

Lof voor Magnette

Alternatieven voor het beleid ziet Di Rupo in de invoering van een meerwaarde- en vermogensbelasting, in de strijd tegen fiscale fraude en in een hervorming van de economie in functie van meer levenskwaliteit, productiviteit en jobcreatie. In dat opzicht pleit Di Rupo bijvoorbeeld voor een vierdagenwerkweek of een andere vorm van arbeidstijdverkorting.

Over het verzet van Paul Magnette tegen het vrijhandelsakkoord heeft Di Rupo alleen maar lovende woorden: "Die verdragen zijn op maat gemaakt van de multinationals. Gaan we het evenwicht in onze samenleving aan hen overlaten? Nee, het is onze plicht om dit te doen."