Dood van Emile Verhaeren herdacht in Sint-Amands

In Sint-Amands aan de Schelde wordt de dood van de Belgische dichter Emile Verhaeren (1855-1916) herdacht. Verhaeren is een van de bekendste Belgische dichters ooit. Exact honderd jaar geleden kwam hij om het leven bij een treinongeluk in Rouen in Frankrijk.
Emile Verharen heeft ook een standbeeld in Schaarbeek

In Sint-Amands aan de Schelde wordt de honderdste verjaardag van het overlijden van de Belgische dichter Emile Verhaeren (1855-1916) herdacht. Hij stierf dag op dag honderd jaar geleden bij een treinongeluk in het station van Rouen in Frankrijk.

Verhaeren is een van de bekendste schrijvers uit België. Hij is geboren in Sint-Amands, maar schreef in het Frans. Zijn werk is vertaald in 28 talen. In 1883 debuteerde de dichter met "Les Flamandes".

Emile Verhaeren groeiden uit tot de belangrijkste Belgische vertegenwoordiger van het symbolisme. Zijn "zwarte trilogie" met de bundels "Les soirs", "Les débâcles" en "Flambeaux noirs" (1888-1891) is een van zijn bekendste werken. De gedichten zijn heel zwaarmoedig en vol van zelfkwelling.

"Verhaeren was in die tijd nogal beïnvloed en begaan met de grote sociale ideeën van zijn tijd. Hij had een zekere affiniteit met de prille socialistische beweging. In zekere zin is hij daar een tijd in meegegaan. De socialisten herkenden in zijn poëzie. Verhaeren schreef over “La revolte” en “L’effort”, de menselijke inspanning", zegt Rik Hemmerijckx van het Verhaerenmuseum in Sint-Amads.

Emile Verhaeren werd in 1916 begraven op het kerkhof van Adinkerke. Eind 1917 werd zijn lichaam overgebracht naar Wulveringem. In 1927 werd hij definitief begraven in Sint-Amands. Vanavond vindt er om 18 uur een speciaal misthoornconcert plaats aan het monumentale graf van Verhaeren.